När man promenerar runt i en stad som Albufeira, speciellt om man rör sigk lite vid sidan om turiststråken så upptäcker man mycket som är olikt det vi ser hemma i Sverige. För det första så är ju staden väldigt kuperad.

image

Smala gränder upp åt eller nedåt, så antingen ser man havet eller också bergen bakom staden. Det är inte lätt att vara bilist här och att parkera är ett äventyr. Det man kan säga om bebyggelsen är att den är mycket varierad och väldigt vit.


En annan sak som slår en är att det ständigt hänger tvätt på tork, på balkonger, i fönster och rätt och slätt utanför väggen, från bottenplan till de översta våningarna. Det gäller att lita på tvättklyporna.

Sophanteringen är helt annorlunda. Det finns inga sopkärlen husen, vare sig det är hyreshus eller villor, radhus. Med jämna mellanrum på gatorna står det stora sopkärl på preparerade platser och ofta med återvinningskärl nära intill. Ibland står Reglerna för sophantering på en skylt bredvid, men bara för den som kan portugisiska.

 

Som betraktare av stadsbilden så är det ju väldigt tråkigt att behöva se ruckel och ödehus blandat med välskötta och även nybyggnationer. Måste ju påverka trevnad, trivsel och området allmänna status. Så är det dock på många, många ställen och ingen tycks bry sig. Om det är stora hyreskomplex som övergivits eller aldrig blivit färdigbyggda, så är i alla fall oftast butikslokalerna utnyttjade till fullo, i varje fall längs turiststråken.

2 kommentarer till “Albufeira, lite annorlunda, inte som hemma”

  1. Fina bilder och intressanta iakttagelser.

Lämna en kommentar

Här skriver du ner de kommentarer, åsikter och synpunkter som du vill delge övriga läsare.