På vägen ner till kusten stannade vi till i Alcoutim, en liten stad som ligger vid gränsfloden Rio Guadiana. På andra sidan floden ligger en liten spansk stad Sanlucar de Guadiana, övervakad av en pampig gammal borg. Hit upp kommer många övervintrande seglare och ankrar upp, vilket ger floden ett levande intryck. De bojliggande båtarna rör sig med tidvattnet, se det blir omväxling, ömsom Spanien på babord sida och ömsom på styrbord.

Vi besöker många marknader och saluhallar. I synnerhet saluhallarna utgör en viktig del av stadsbilden och blir naturliga samlingsplatser. Även om de stora affärskedjorna som t.ex. Lidl har utmärkta grönsaks-, kött- och oftast fiskdiskar så tycks befolkning föredra hallarna. Dessa hallar är också ofta pampiga byggnader. I Olhāo är det stora pampiga tegelbyggnader nere vid strandpromenaden, en för fisk och en för grönt och kött.

I Albufeira en något mindre byggnad, men ståtlig som en kyrka, här har man dessutom kompletterat med en liten marknad på den öppna innergården.

 

På dessa marknader hittar man många underliga fiskar, okända för oss. En del är tämligen groteska. Så här inför julen hittade jag ett grishuvuden i en disk, men när jag fotade det så spelade ljusreflexerna mig ett spratt på ett ganska kul sätt.

Grönt och kött kan man oftast handla på de stora marknaderna, men här är det annars kläder, skor och diverse prylar och ting av allehanda slag som dominerar. Men folkfest är det. Dessa kringresande handlare reser troget runt till de olika marknaderna här på Algarve. Ett ständigt upplockande och nedplockande, alla tycks dessutom ha gamla vita skåpbilar.

Albufeira är en mycket kuperad och väldigt vit stad, bebyggelsen klättrar upp på höjderna. Stranden ligger som en tunn remsa alldeles under bebyggelsen. Många restauranger och barer med fantastiska terasser ut mot havet. Fiskehamnen är stor och innanför den ligger en väl skyddad och populär marina.

 

6 kommentarer till “Saluhallar, marknader och fina städer”

 1. Freedomtravel skriver:

  Härligt med marknader! Men visst kan det se lite annorlunda ut än hemma… I Frankrike fanns otroligt många sorters musslor som vi aldrig sett förut, och även fiskar. Sedan var räkorna och humrarna ofta levande i diskarna… det är man ju inte van vid direkt…

  • admin skriver:

   Det är mycket nytt på dessa marknader. Kul att se, men manlig ibland lite tveksam till deras förslag på hur det skall tillagas. Variationen kan man dock inte klaga på, mång olika arter.

 2. Lars Permelin skriver:

  Marknadernas fiskdiskar brukar jag vara särskilt imponerad av, speciellt deras sätt att presentera fiskarna. God jul!

 3. Elisabeth skriver:

  Många fina foton! Elisabeth

Lämna en kommentar

Här skriver du ner de kommentarer, åsikter och synpunkter som du vill delge övriga läsare.