Vi har från Mertola åkt österut mot den spanska gränsen till Mina de São Domingo. Detta var en gång ett blomstrande gruvsamhälle, där man framförallt utvann koppar och zink. Idag en liten pittoresk by med kyrkan mitt i byn och cirka 800 invånare, samt mängder av ruiner som minner om den industriella storhetstiden.

image

Gruvbrytning startades här 1858 av det engelska företaget Mason & Briggs som drev anläggningen fram till avvecklingen 1966. Brytningen gjordes inledningsvis i dagbrott ner till 120 meter, sedan traditionell gruvdrift ner till 400 meters djup. Arbetarna hade 900 trappsteg ner till 400 metersnivån.

Runt dagbrotten och gruvschakten står nu ruiner som påminner om vad som en gång varit. Det känns ödsligt och vemodigt att vandra kring i dessa omgivningar och läsa på alla skyltar som berättar om vad som en gång varit.

Här jobbade som mest över 4000 man i skift dygnet om. I gruvstaden bodde då nästan 7000 personer att jämföra med dagens ca. 800. Det engelska bolaget stod för allt, naturligtvis också bostäder, låga längor med små mörka enrumslägenheter. De flesta finns idag kvar och är renoverade, men man har naturligtvis slagit ihop och fått flerrumslägenheter. Det är faktiskt så att denna lilla gruvby var först i Portugal med elektriskt ljus.

Idag har det gamla engelska kontorsbyggnaden blivit ett aktat hotell som t.o.m. har ett observatorium. Vid den uppdämda sjön har man anlagt en badstrand, Praia Fluvial, med en servering och där står vi nu med vår husbil tillsammans med många andra, framförallt engelsmän.

Parkeringen omges av grönska, bl.a. Ett träd med mängder av små röda bär. Vad vi förstår så kallar med det för smultronröd. Hur som helst, bären är jättegoda, vi har ätit dom direkt och även kokat kräm på dom.

4 kommentarer till “Mina de São Domingo”

 1. Av smultronbären eller Medronho bär, görs det också likör. Kul att följa er känner ju så väl igen oss.
  Kram

 2. Lars Permelin skriver:

  Jag tycker att det är speciellt att besöka gamla nerlagda industrier och gruvor. Det är samtidigt både lite sorglikt för att människor har förlorat sitt levebröd men samtidigt positivt att de kunde försörja sina familjer på det jobb som gruvbrytning medförde.

  • 3M skriver:

   När man ser dessa nedlagda industrier, vill man ofta veta mera, se mera bilder om hur det var. Lyckades hitta några sitter på internet, på portugisiska där det fans bilder. Intrycket kan sammanfattas med att det måste varit ett fruktansvärt slit att jobba i dessa gruvor och leva under dessa förhållanden.

Lämna en kommentar

Här skriver du ner de kommentarer, åsikter och synpunkter som du vill delge övriga läsare.