Det är några månader sedan det var någon aktivitet på bloggen och under den tiden har mycket hänt! Det väsentligaste som hänt är att vi, dvs Mona och Mats kommit iväg vår långa resa söderut. Det är något vi jobbat hårt för och som nu förverkligas.

Den 23 oktober lämnade vi Timmernabben och vi ämnar inte komma tillbaka förrän efter påsk. Vår husbil är lastad till bristningsgränsen med allt som kan tänkas behövas under de kommande 6 månaderna, inklusive lite svenska julspecialiteter. Vi är alla tre förväntansfulla och ser fram mot att byta vinter och snö mot sol och värme. Med oss har vi vår lilla pudel Zorina, medan Sheltien Molly fått stanna hemma. Hon blir väl omhändertagen av goda vänner, men visst är hon saknad.

På plats i Rendsburg bredvid Kielkanalen

På plats i Rendsburg bredvid Kielkanalen


Vår färd går över broarna till Jylland, vidare ner till Rendsburg. Därifrån blir Autobahn, Elbetunneln och vidare ner till Bergkamen. Vårt nästa mål blir Moseldalen och på vägen dit passerar vi såväl Köln som Nurburgring innan vi träffar på våra vänner Siv & Leif på en ställplats i Mehring. Kärt återseende och nu ska vi kompisköra ner till Portugal. Dagen därpå åker vi in i Trier och fyller våra spanska gasolflaskor, sedan vidare till Luxenburg där vi tankar billig diesel. Med fulla tankar kör vi nu söderut i Frankrike och når Langres, en pittoresk stad högt belägen med gammal fin bebyggelse.

Välbesökt Ställplats i Bergkamen, granne med ny bebyggelse

Välbesökt Ställplats i Bergkamen, granne med ny bebyggelse

På plats i Mehring vid Mosel

På plats i Mehring vid Mosel

Solnedgång över Mosel

Solnedgång över Mosel

Färden ner genom Frankrike fortsätter, nästa dag når vi en populär Ställplats i St. Pourcain. När vi på kvällen diskuterar morgondagen mål beslutar vi att åka mer västerut och besöka staden Oradour, känd för de efterlämnade ruiner som vittnar om en massaker 1944. Ett besöksmål som stämmer till eftertanke.

Ruinstaden Oradour, orörd sedan 1944

Ruinstaden Oradour, orörd sedan 1944

Igår åkte vi genom Bourgougne, idag genom Cognac och senare också Bordeaux, fantastiska vyer och tyvärr åker vi förbi alltförmånga vingårdar innan vi kommer fram till Gastes ute vid Atlantkusten söder om Bourdeaux. Vädret är underbart och vi blir här ett par dag innan vi far vidare.

I Gastes ligger ställplatsen i direkt anslutning till Marinan, vilket är vanligt förekommande

I Gastes ligger ställplatsen i direkt anslutning till Marinan, vilket är vanligt förekommande

När vi kör vidare så har vi Spanien som mål. Vi har hela tiden i Frankrike undvikt betalvägar och avser också att göra så i såväl Spanien som Portugal. Detta innebär att vi understundom färdas på mindre vägar men belöningen är att vi ser mer av landskapet och får uppleva mindre städer och byar, ofta pittoreska och väl värda att se. Men det innebär också att vi emellanåt åker rakt genom centrum på större städer, så sker idag bl.a. med Biarritz. Vi klättrar upp på det spanska höglandet och landar till sist i Viktoria-Gasteiz.

Färden går vidare, vi färdas på 7-800 meters höjd över havet. Vyerna är stundtals fantastiska, omväxlande slättlandskap med omgivande berg. Dagen slutar i Valladolid, där vi hinner med såväl promenader i centrum som att fylla våra kylskåp.

Nu fortsätter resan mot Portugal, landskapet blir lite mer kargt och varierat. Vi når Braganca, en stad med en imponerande borg och gammal stadsdel, för att inte tala om höjdskillnader, rejäl motion att promenera runt i staden.

Utsikt från borgen i Braganca

Utsikt från borgen i Braganca


Braganca sett från borgen

Braganca sett från borgen


Borgen i Braganca i morgonsol

Borgen i Braganca i morgonsol


Det känns skönt att ha nått Portugal och det finns mycket vi vill se här i norra Portugal innan vi drar söderut. Men först känner vi att vi måste ut till Atlantkusten och siktar på Esposende, där de stora Atlantvågorna rullar in mot stranden.
Solen gömmer sig bakom ett moln ute vid atlantkusten

Solen gömmer sig bakom ett moln ute vid atlantkusten


Vårt näst mål blir pilgrimsmålet Bom Jesus utanför Braga. Brant slingrande väg upp till kyrkan, underbar utsikt även i det regndis som rådde när vi var där. Imponerade vände vi söderut i Portugal, vi stannar till i Ovar och tankar gasol och kör sedan till Estarreja. I denna Lill stad ligger ställplatsen centralt och det finns flera Vodafone-butiker, där vi skaffar oss ett Internetabonnemang som ska hjälpa oss att umgås med nära kära via Cyberrymden under vår vistelse här i Portugal.
Kyrkan och några av trapporna vid Bom Jesus

Kyrkan och några av trapporna vid Bom Jesus


Nu drar vi oss åter ut mot Atlantkusten, vårt mål är Costa Nova, staden med de randiga husen. Vi vandrar runt bland dessa hus, målade i regnbågens alla färger men randiga och med vitt som grund. Väldigt unikt och värt att uppleva, men lika intagande är att se de stora vågorna rulla in mot sandstranden på ett mycket mäktigt sätt.
De randiga husen i Costa Brava

De randiga husen i Costa Brava


Palmer längs strandpromenaden

Palmer längs strandpromenaden


Atlantvågorna rullar in mot Portugal

Atlantvågorna rullar in mot Portugal


Återigen blir en högtbelägen stad med en imponerande borg och rester av gamla akvedukter vårt mål. På mindre vägar, vi undviker ju betalvägar, kör vi mot Obidos. Vi tar en promenad in i staden, mycket folk, livlig kommers i affärer och på restauranger. Borgen med sina stadsmurar är ett imponerande byggnadsverk och det är förståeligt att staden är flitigt besökt av turister.
Gatubild från Obidos

Gatubild från Obidos


Den stora akvedukten som leder till Obidos

Den stora akvedukten som leder till Obidos


Vi fortsätter vår färd söderut och dagens mål är Costra Verde. Där finns en Ställplats med bra service, inklusive tvättmaskin och torktumlare. Det är dags att ta hand om lite smutstvätt så där blir vi nog två nätter. Vägen dit väljer vi inåt landet. Återigen mindre vägar och genom små trånga byar, men vi ser väldigt många storkar och storkbon. Vissa kraftledningsstolpar kan hysa bon i flera nivåer, rena höghusbebyggelsen.

Med rena kläder och sängkläder rullar vi nu sista biten ner mot Algarve och Lagos som blir vårt första stopp härnere. Nu kan vi säga att vi kommit fram, nått målet på vår resa. Det har tagit oss 20 dagar och vi har kört 4434 km, men vi har inte stressat och vi har inte kört den kortaste vägen, vi har dock sett och upplevt mycket vid sidan om de stora vägarna. Den längsta dagsetapper var 430 km och den kortaste 50 km, dessutom har vi legat still några dagar.

Marinan i Lagos

Marinan i Lagos


Lagos på Algarvekusten, äntligen har vi kommit hit ner

Lagos på Algarvekusten, äntligen har vi kommit hit ner


Det tog tid innan vi blev synliga på bloggen, men nu är vår målsättning, att vi regelbundet skall rapportera om våra upplevelser.

14 kommentarer till “Nu är vi på gång!”

 1. Lars Permelin skriver:

  Välkommen tillbaka på nätet, det ska bli roligt att följa er. Hoppas att ni får sköna månader där nere i södern.

 2. Rolle o Carina skriver:

  Så roligt att se er blogg uppdateras igen,Välkommen ut i Spacerymden!
  Och att ni ämnar övervintra,låter helt underbart rätt av er oxå!
  Många som gör det,skaran växer hela tiden tror vi :-)
  Vi kommer vi med om några år,Portugal verkar vara perfekt land!

  Ha det så gott o Kram på er…….

  • 3M skriver:

   Roligt att vara tillbaka, men framför allt roligt att vara här nere för övervintring. Spännande månader framför oss!

 3. Anki & Lasse skriver:

  Kul att ni är tillbaka… ska bli spännande att följa er tid där nere i södern.

 4. Så roligt att äntligen få läsa om er resa ner. Visst får man se och uppleva mer om man undviker motorvägarna. Ha det riktigt gott och träffar ni på gemensamma bekanta så hälsa. Vi har ett tandläkarbesök i morgon sedan åker vi vidare. Kram på er båda.

 5. Kul att ser er nere i södern, vi kommer att följa ert bloggande vidare. Ha det gott!

 6. Freedomtravel skriver:

  Härligt! Väldigt roligt för oss att se bilderna från Frankrike och Atlantkusten. Nu är det bara 16 dagar kvar tills vi ger oss av…!

 7. Arne Lindh skriver:

  Kul att ni är tillbaka igen. Jag har varit riktigt orolig. Ha det bra i södern.

  Arne i Norrköping

Lämna en kommentar

Här skriver du ner de kommentarer, åsikter och synpunkter som du vill delge övriga läsare.