Helgerna är förbi och en ny vardagslunk börjar infinna sig. Vintern har inte riktigt kommit till vår del av Sverige, vi har den senaste veckan fått minusgrader och ett mycket tunt lager av snö som till största delen försvunnit. Detta hindrade inte att den dag när jag skulle in med Mysan till Kalmar för den årliga fukt- och täthetskontrollen så var det naturligtvis blött på E22:an. Mysan, som jag tvättade alldeles innan jul, blev fort nedstänkt och smutsig, det sved i hjärtat, men så är det denna tid på året. Det positiva är att Mysan klarade kontrollen utan anmärkning denna gång!

Bastuflotten ligger redo, vi är på väg....

Bastuflotten ligger redo, vi är på väg….Mysan må vara smutsig men vi är rena. Idag var vi inbjudna av sonen till bastuflotten. Det var snålblåst och minusgrader när vi promenerade när till festplatsen i Nabben där flotten ligger förtöjd nu under vintern. Det var isigt och kallt på flotten, men fick kolla noga var man satte fötterna. Medan vi tände i kamin och värmen steg i bastun så tog vi en värmande glögg på flottan, lite senare när bastun var uppvärmd fick man svalka sig med en kall öl, ett omväxlande liv, från påpälsad till badbyxor, från varm dryck till kall.
Öppet vatten, men is överallt

Öppet vatten, men is överallt


Flotten är bordade, dags att elda upp.....

Flotten är bordade, dags att elda upp…..


Att sitta i en varm bastu på en flotte som gungar lätt, vågorna kluckar är rogivande. Tittar man ut genom fönstret ser man det grå lätt vindpinade vattnet, isbelagda förtöjningstampar och relingar, men på bastulaven svettas vi hårt och en kall öl svalkar gott.
En varm glögg i väntan på att bastun blir varm

En varm glögg i väntan på att bastun blir varm


Det sprakar friskt i bastukaminen

Det sprakar friskt i bastukaminen


Men bastubad utan en kall avrivning är inte ett riktigt bastubad och här finns ingen dusch men gott om kallt vatten, hela Nabbeviken. Sagt och gjort, ut ur värmen och snabbt ner på badstegen för ett kvickt dopp i det iskalla vattnet. Sedan in i bastuvärmen, en härlig känsla och tro det eller ej, men det är jätteskönt. Till och med så skönt att det fick bli ett andra dopp. Alla svalkade sig flera gånger, alla från oss gamlingar till tonåringar, en skön gemenskap.
Utsikten genom bastudörren

Utsikten genom bastudörren


Utsikten från bastulaven genom fönstret

Utsikten från bastulaven genom fönstret


Måste dock säga att för min del kändes det konstigt, förra året badade jag inte en enda gång i havet, men hittills i år har jag ju i alla fall doppat mig två gånger…..

3M

14 kommentarer till “Bastu och bad”

 1. Rolle o Carina skriver:

  Usch så kallt det måste ha vart i vattnet efter bastun,inget för oss frusna direkt !!
  Bastu har vi i huset men inte så mycket utnyttjad som den skulle !!
  Gillar nog mer att bada när man är utomlands i värmen !!

  Ha det gott o god fortsättning på 2014/Kram

  • 3M skriver:

   Det känns inte kallt i vattnet, men när man kommer upp så är det kallt innan man kommer in i bastun igen. Kan hålla med om att det är skönare att bada i varmt vatten, men det är verkligen uppfriskande att göra det så här i samband med bastu. Ha det gott! Kram, 3M

 2. Låter både kallt och skönt :) Vi som har en flotte men ingen bastu….kanske något att tänka på. Ha det gott Kram.

  • 3M skriver:

   Det är både kallt och skönt, men om ni sätter bastu på flotten så blir det väl bara sommardopp. Ha det! Kram, 3M

 3. Kors och Tvärs skriver:

  Är bastun riktigt varm kan jag tänka mej att det funkar. Har slängt mej i snö, en gång och det överlevde jag ;) Men precis som Rolle och Carina föredrar jag vatten som håller över +20 grader

  Härligt att Mysan fick godkänt
  Kram

  • 3M skriver:

   Det funkar alldeles utmärkt och jag tror att det är skönare med vatten än snö, får väl prova snön, bara vi får någon här nere i södern! Visst är det skönt att Mysan är fit for fight. Kram, 3M

 4. Häftigt med en bastuflotte, men jag tror inte jag skulle ha vågat doppa mig.

 5. Matts Torebring skriver:

  Jag har badat bastu på Små Dalarö Gård, strax söder om Stockholm, för fem år sedan. Det var runt -15 grader ute och en pump höll öppet vatten i isvak utanför bastun. Jag steg upp ur isvaken som en annan människa. Fast jag vill nog inte göra om det. Kram

 6. Ulla & Torgny skriver:

  Mats, du skulle inte få mig i vattnet för att guld i Småland, däremot är det skönt med bastu…….men vad gör man när man sitter där i värmen och bara vill svalka sig………………….Kram till Er!

  • 3M skriver:

   Jag var tvungen att hoppa i det kalla vattnet för det var en viss dam som hoppa i först. Jag hade inget val, men jag har gjort det förut och vet hur skönt det trots allt är, och så var det även denna gång. Kram, 3M

 7. Anki och Lasse skriver:

  Inget för mig i alla fall… gillar varken bastubad eller bad i isvatten.
  Ha det gott!
  Kram

Lämna en kommentar

Här skriver du ner de kommentarer, åsikter och synpunkter som du vill delge övriga läsare.