SmileyCentral.com

Fy farao vad ilsken man kan bli. Slöa typer som bara kastar saker omkring sig utan att varken tänka på miljö eller sina medmänniskor. Vi har pratat om detta tema en mångfald av gånger. Men det kan nog aldrig pratas tillräckligt om det. Vad är det som hänt? Varför är folk så slarviga och skiter i hur man ställer till runt sig. Är det att det är allmän egendom och den behöver man inte bry sig om alls. Eller är det bara en attityd som blir sämre och sämre med åren?

Byggavfall dumpat längs de fina promenadvägarna vid Lövstavikens båthamn, bedrövligt!

Byggavfall dumpat längs de fina promenadvägarna vid Lövstavikens båthamn, bedrövligt!

Nu har vi sett så många rena skräckexempel under våra senaste resor. Skräckexempel som får en att reta upp sig och bli heligt förbannad på våra medmänniskor. Kan ta upp några exempel av vad vi sett bara den senaste veckan. Det är överallt dessutom, inte bara i storstan. Det kommer en tjej på cykel, hon blir tvungen att stanna vid stopptecken, rödljus, för det var mycket trafik. (Annars hade hon säkert åkt bara, eftersom regler inte gäller cyklister.) hon hade en läskedrycksflaska i handen. Bara att släppa den på marken, när den är tom. Vem bryr sig.

Man köper en dammsugare för att få rent hemma, men emballaget slängs på rastplatsen.

Man köper en dammsugare för att få rent hemma, men emballaget slängs på rastplatsen.

Vi var ute och promenerade i det underbara vädret. Gick ner mot havet och över ängarna som hade fina små stigar ner mot havet. Ganska naturligt att man som familj tar med barnen och ordnar en picknick i det gröna en skön sommardag. Det är ju väldigt vanligt i många av de arabiska länderna att man åker iväg ett helt gäng och grillar på söndagarna. Det var en sådan familj som hade det mysigt här också med ett helt gängledare glada barn som sprang runt och klättrade på stenar och hade kul.

Vad gömmer sig bakom denna stora soptunna på Knäred rastplats?

Vad gömmer sig bakom denna stora soptunna på Knäred rastplats?

Gubbarna spelade boll med en del av barnen och fruarna satt på huk framför grillar och lagade en hel middag med hjälp av döttrarna. Var en trevlig bild, men inte efteråt. Vi gick nämligen samma väg tillbaka på vår promenade och då var alla bilar och alla människor borta. Men vad som inte var borta var soporna efter middagen och picknicken. Snarare hade det tillkommit ytterligare säckar med skräp, bara utlastat ur bilarna och kastat. Man orkar inte ens leta efter sopkärl för att bli av med sitt skräp. Det är dåligt, tycker vi. Vi hittar flera ställen efter vår promenad som blivit utsedda till avskrädeshögar där man bara har dumpat skräpet, utan urskiljning.

Jo, stora sopsäckar som inte gick ner i sopinkastet, så då slänger man dom bara på backen.

Jo, stora sopsäckar som inte gick ner i sopinkastet, så då slänger man dom bara på backen.

Så stannar vi idag på en rastplats för att fika. Vad är det första man ser? Jo en stor kartong som helt omotiverat står på parkeringsplatsen. Man har varit och köpt en ny dammsugare och ville bli av med emballaget. En rastplats är ju bra, där kan man dumpa skiten, utan att någon ser det. Ska man sedan gå med sitt eget skräp för att slänga det i soptunnan, som vi fått lära oss så möts man av en ny syn. Hålet i sopcontainer är för litet för stora sopor. Den är tänkt för sopor som uppstått under resans gång och inte för att tippa annat skräp som man vill bli av med. För det finns en hel del tippar, där också sortering av olika sopor sker. Men då måste matchen ta sig dit, det är ju jobbigt, dessutom kanske man får betala för att bli av med vissa grejor. Då slår latmasken och snåljåpen till. Då vräker man ut det i naturen istället.

Skräpet bara slängs på backen, rastplats utanför Älmhult

Skräpet bara slängs på backen, rastplats utanför Älmhult

Detta är bara ett par exempel, men det börjar att bli värre och värre. Titta bara efter våra vägar och hur folk agerar och bara vevar ner fönstret på bilen och hystar ut det som de just kanske ätit eller druckit. McDonaldspåsar ligger i näst intill varje buske. Varför har det blivit så här? Vi fick lära oss att aldrig slänga något ute i naturen, vi lärde våra barn att inte heller göra det. Vilka är det då som skräpar ner så till den milda grad.

Skräp så långt ögat når, sorgligt

Skräp så långt ögat når, sorgligt

Det är någonting som inte stämmer för debatten går het om vår miljö och hur vi ska spara på resurser i olika sammanhang. Men det gäller tydligen inte på alla plan. Titta bara på alla festivaler som den här årstiden. Dagarna efter kan man få ihop en förmögenhet på alla kvarlämnade burkar som ingen ens ids panta för. Med det är stora säckar fulla som städpersonalen får ta reda på. Man undrar hur de ens orkar att bo i det skräpberg som är runt övernattningsplatserna.

Gärna färgglatt i naturen, men då blommor och inte läskburkar

Gärna färgglatt i naturen, men då blommor och inte läskburkar

Är det här ett utslag av det ökade resandet i andra länder som aldrig haft åsikten om att inte skräpa ner i naturen? Eller är det den utbredda multikulturen som i detta läge smittar av sig med dåliga olater? Vet inte, men en sak är klar, det har ökat katastrofalt med nedskräpningen och det tycker vi är sorgligt. Vi borde alla vara rädda om vår natur och vårda den istället för att förstöra den. Varför reagerar ingen på så stora förändringar i vårt sätt att leva och gör något åt det. För visst är det fler som reagerar än vi, kan inte tänka oss annat.

På "toaletten" ligger allt toapapper slängt

På ”toaletten” ligger allt toapapper slängt

Ska vi kanske börja med att säga till dem som vi ser gör fel och kastar saker kring sig. Om tillräckligt många gör det, så kanske det på sikt hjälper. Eller har ni någon bättre idè? Kom gärna med dem i så fall. Skulle uppskattas. Tror inte man skall vara rädd för att folk som slänger hoppar på oss och slåss, i så fall får vi väl säga ifrån när det är andra människor i närheten.

Snälla låt oss hjälpas åt på den här punkten! Det är viktigt!

SmileyCentral.com

3 M

26 kommentarer till “Lortsverige – så har det blivit!”

 1. Lennart skriver:

  Det är bedrövligt och jag instämmer till fullo!

  Jag har skrivit om det några gånger.
  Returstationer och sopkorgar som ser bedrövliga ut!
  Folk slänger ju allt som inte ska deponeras där.

  Jag tror att det saknas fostran!!

  Kram

  • 3M skriver:

   Det finns en slängmentalitet som bara tilltar. Resonemanget tycks vara att det är alltid någon som städar efter mig. Här krävs nog lite civilkurage från gemena man, det gäller att säga ifrån när man ser syndarna. Kram, 3M

 2. Agneta skriver:

  ja fy dessa som skräpar ner ..överallt! Har också svårt att förstå varför man har så svårt att få skräpet till rätt plats?!
  Kom till ortens stora lekplats för ett tag sedan och det låg skräp efter en grillfest precis överallt, jag tog fakktiskt och ringde kommunen för att de skulle komma och hjälpa till städa upp. Medan vi väntade på dem så började jag och barnen städa själva, och vad finner vi då om inte ett bankbrev med namn o adress till en avfestdeltagarna…vilken miss :) och gissa om kommuntanten blev glad när hon fick brevet!
  Ha, så kan det gå!
  kramar

  • 3M skriver:

   Nedskräpning måste beivras och alla måste engagera sig och säga ifrån. Visst känns det bra när man kan ”sätta dit” syndare. Kram, 3M

 3. Ulla Berggren- Widing skriver:

  Det är samma sak med många av våra hundägare också. Vi var ute och gick, framför oss gick husse med hund, hunden stannar och bajsar, husse fortsätter utan att ta upp efter hunden. Jag ropar till husse……..”Du glömde något! Jasså vad då? Bajset…….” Han vände sig om och tog upp bajset……..han såg lite skamsen ut..

  Ser vi någon som slänger eller kastar ngt, så säger vi till……blir så förb….d rent ut sagt…………Det händer också att det pekar finger åt en oss….

  Vart är vi på väg?

  • 3M skriver:

   Tyvärr är många hundägare stora syndare, alldeles för många skiter i att ta upp efter sin hund. utanför vårt hus går en flitigt utnyttjad gångväg som många hundägare nyttjar, man kan låta hunden bajsa på vår tomt och bara gå vidare, tyvärr ser man inte alltid när det händer utan upptäcker det senare. värst av allt tycker vi det är när hundägare tar upp efter sin hund och sedan direkt slänger den svarta påsen fritt i naturen. Kram, 3M

 4. Rolle o Carina skriver:

  Håller fullständigt med,vi har också sett så mycket lort och
  skräp på vår resa nu efter kusten !!
  På fina klipphällar kastar folk både kapsyler,glas,burkar.m.m..
  Fast soptunnan står några meter så går de ej dit,Slött !!!
  Vet inte vad de haft för uppfostran egentligen ????
  Vi brukar faktiskt städa efter andra,känns fel men ändå !!!!
  Man vill ju ha rent runt sig där vi står…….

  Hoppas ni har det gott/det har vi ändå….Kram

  • 3M skriver:

   Folk släpper sitt skräp precis där man står och går. Försöker man lägga det i papperskorg men missar så det hamnar utanför, så får det ligga, sorgligt. För sin egen trevnads skull måste man ibland plocka upp efter andra, men det är ju fel att det ska vara så. Man får väl göra som på flera håll i runt om i världen inför höga böter på nedskräpning, har ju fungerat i t.ex. Singapore, men det är ju samtidigt fel att polisen ska behöva avsätta resurser för att jaga nedskräpare. Kram, 3M

 5. Lars Permelin skriver:

  Vi tycker också att det ser sviniigt ut på alltför många platser, framförallt rastplatser. Uppmärksammande det senast igår när vi var på hemväg i solskenet. Man ser en hel del när man rastar hunden. Kan inte riktigt förstå att en del väljer att göra sina behov bakom buskar när det finns rena och fräscha toaletter på platsen.

  • 3M skriver:

   Varför man uträttar sina behov i det fria när det finns toaletter är en gåta, de flesta toaletter man ser på rastplatser är ofta väldigt fräscha, i alla fall bättre en de gömställen bakom buskar som stinker av piss och där toalettpapper ligger som snödrivor, hemskt. Som hundägare skäms man ofta över hur andra hundägare beter sig och dessutom börjar det sprida sig en kultur bland ägare till småhundar, sk. ”Skit på snöret” att dessa hundar bajs är så lite att det behöver man inte ta upp. Det luktar och är lika jävligt när man får det under skon. Ha det, 3M

 6. Elisabeth skriver:

  Nej inte blir det några fina miljöer med allt skräp. Knepigt att det går att böra ut saker, men inte att ta hem resterna. Så upp till kamp i alla sammanhang! Kram ELisabeth

  • 3M skriver:

   Håller helt med och tycker dessutom att engångsgrillar borde förbjudas. Dom är stora syndare i detta sammanhang. Kram, 3M

 7. Med all denna invandring från länder utanför Europa, där man inte har tankarna på miljön, det får mig att undra om det finns något samband?
  Vi har också upplevt den här miljöförstöringen i Sydeuropa, som till vår glädje har börjat bli bättre på renhållningen efter vägarna. Tyvärr bara de största vägarna än så länge, men det är bättre än inget.
  Jag tror också på att säga till, när någon ”glömt” sina sopor. Men…”det tar lång tid att lära gamla hundar sitta” som ordspråket säger. En sådan tur som Agneta hade är nog ovanligt.
  Kanske ett nytt jobb….rastplatsvakt :) Varför inte sätta alla arbetslösa/samt invandrare på att städa i naturen, då kanske de lär sig vara rädd om den. Förr var det skolungdomarna som städade efter vägarna, dem ser man inte nu mera. Tror det beror på den intensiva trafiken som är nu. Det är nog bara att hoppas att de styrande i varje kommun ska börja agera på ett eller annat sätt och då är det väl vi som får betala med våra skatter. :(

  • 3M skriver:

   Din analys är nog helt rätt, Maggan. Det finns nog ett visst samband mellan nedskräpning och de ökade influenserna från Sydeuropa. Gemene man måste nog börja säga ifrån om det ska bli någon förändring. Att städa längs våra vägar vore väl bra jobb för alla våra arbetslösa ungdomar eller är dom för fina för det. Är trafiken en riskfaktor så,kan man väl stänga av vägen som vid vilket annat vägarbeten som helst, det kanske kan få en och annan bilist att tänka sig för innan man slänger skräp ut genom fönstret under färd. Kram, 3M

 8. Monica skriver:

  Precis vad vi oxå reagerat på. I Tyskland slogs vi av att det var så skräpfritt. Fint. Vad hände med Rena Sverige, kan man undra?

  • 3M skriver:

   Vår erfarenhet är att såväl Tyskland som Holland är två länder där nedskräpningen är minimal. Visserligen har det blivit lite sämre i Tyskland de senaste åren, när vi bodde därnere så upplevde vi landet som väldigt skräpfritt. Tyvärr halkar vi i Sverige efter på många områden, vi är inte så bra som vi ofta tror och nedskräpning är ett sådant område. Begreppet ”Rena Sverige” håller på att urholkas. Kram, 3M

 9. Deciree skriver:

  Visst är det tragiskt att man skräpar ner så hemskt. Vi söker alltid en soptunna att kasta i. Det är väl ändå så man ska göra…eller?? Kör man bakom en bil så kan det flyga ut glasspapper eller annat. Det är verkligen osmakligt. Man undrar om dom vill ha papper o skräp på deras egen gård?? Vi måste tänka på vår miljö!!. Kram

  • 3M skriver:

   Man kan verkligen få se hemska exempel på vad folk kastar ut ur sina bilar under färd. Man under just om dom beter sig likadant där dom bor? Vi diskuterar miljön ur alla möjliga synpunktermen denna allmänna nedsmutsning tycks var för simpel för att engagera miljöaktivister. Kram, 3M

 10. Kors och Tvärs skriver:

  Håller med om att det ser för bedrövligt ut på vissa ställen! Vi kanske får damma av ”Håll Sverige Rent”kampanjen som jag minns som barn/ung
  Ha det gott och kika uppåt, på den underbara blåa himmelen istället ;)

  • 3M skriver:

   Visst är det bättre att lyfta blicken mot en klarblå himmel, men kör man bil måste man ju hålla ögonen på vägkanten och då ser man ju skiten. Damma av ”Håll Sverige Rent”, det är en bra början men mer måste göras. Kram, 3M

 11. Anki skriver:

  Ja… det här är något som verkligen irriterar! ”-Orkar du bära bort, så orkar du bära hem det som blir över” – min farmor var stenhård på den punkten och nog har jag försökt lära mina söner samma sak… men hur blev det så här? Ingen aning, men det mesta verkar ha blivit slappt… orkar inte, tycks ha blivit dagen ledord. Att man kan bli bötfälld för nedskräpning (från juli 2011) tycks inte haft den minsta avskräckande effekt… upp till 800 :- tror jag – men vem bryr sig? Och hundägare som pliktskyldigt tar upp efter sin hund och sedan kastar påsen i närmaste buske… åh… det gör mig helt vansinnig!
  Japp… det är dags för en ny håll Sverige Rent- kampanj! Om det nu kan hjälpa…
  Kram

  • 3M skriver:

   Din farmor var tydligen en klok kvinna, sådana visdomsord skall bevaras. Slappheten är total idag, ingen tycks bry sig. Lagen om nedskräpning ett slag i luften. Ja, vad ska man göra? Kram, 3M

 12. Matts Torebring skriver:

  Det är få saker jag blir så ilsk på, som när jag ser allt det slängda skräpet. När jag ser min personal städa på jobbet blir jag alldeles glad inom mig och berömmer dem. En km söder om Mc Donalds i Mjölby på väg mot Boxholm, känns ofta som att köra på en soptipp. Hela kassar ligger på vägen med matrester. Sist vi stod vid Sydsvenska Krysset i Värnamo på rastplatsen där, de stackars skatorna och kråkorna kunde in gå. De rullade fram efter att ha försökt äta upp alla matrester på borden som vissa personer lämnar efter sig. Detta är katastroffalt! På offentliga toaletter tar jag ofta en pappershandduk och sveper över på golvet innan jag uträttar mina behov. Jag klarar inte se allt skräp. Håll Sverige Rent, röstar jag på. Kram

  • 3M skriver:

   Du har så rätt i dina observationer. De olika snabbmatskedjorna blir indirekt syndabockar, hur mycket de än städar runt sin restaurang så hittar man deras påsar och muggar precis överallt. Hemskt, men man kan sprida sitt avfall hur som helst utan omtanke om miljö och medmänniskor. Det är också äckligt med alla dessa uteserveringar där brickor med matrester lämnas på borden så att fåglar flockas i mängder och sprider skräp, matrester och siktar ner. Dom ställena går man helst förbi. Kram, 3M

 13. Monet skriver:

  Håller med om lortsverige. Bor man i södra Frankrike som vi slås man av hur rent och välvårdat det är där i förhållande till Sverige numera. Man bryr sig verkligen om sin vackra natur. Att man sen inte plockar upp efter hundarna får man leva med, det är ingen ide att ens reta sig på det utan se efter var man sätter fötterna istället.

  Pratet om att nedskräpningen har att göra med sydeuropeiska invandrare tycker jag är både fördomsfullt och nonsens. Detta är en tråkig svensk attityd helt enkelt.

  • 3M skriver:

   Det är väl så på flera områden att Sverige inte längre är det föregångsland som vi en gång var. Detta gäller definitivt när det kommer till nedskräpning och att hålla rent. Det har skett en attitydförändring, vet ej vad som initierat detta, men ledsamt är det. Tyvärr är det så att många nysvenskar, oavsett ursprung, har en annan syn på nedskräpning och att värna om miljön. På något sätt tycks nedskräpning och förstörelseanda hänga ihop med en utsatt och besvärlig livssituation. Varför, livssituationen blir ju knappast bättre av nedskräpning och förstörelse? Snarare tvärtom. Sedan är det väl ett något negativt drag hos oss svenskar att vi gärna generaliserar, och använder stereotyp som att smålänningar är snåla etc. Ha det gott! 3M

Lämna en kommentar

Här skriver du ner de kommentarer, åsikter och synpunkter som du vill delge övriga läsare.