SmileyCentral.com

Häromdagen när vi kom ut på altanen låg där en liten talgoxe helt avsvimmad. Blev först väldigt förvånad, sen lite nervös när Molly kom utrusande och fram till den stackars lilla fågeln, som låg där helt avsvimmad. Men Molly kände på sig att något inte stod helt rätt till med fågeln och tvärstannade, för att bara stå still och titta på den.

Här är den alldeles yr och vimsig.

Ropade på Mats och sade till honom att vi hade en skadad fågel på golvet. Han kom ut och tittade han också och vi konstaterade att det nog inte var så farligt, utan han förmodligen flugit mot glasdörrarna på vår inglasade altan. Den hade troligen slagit i hårt och var helt utslagen.

Hon kan vara rätt klok ibland lilla Molly!

Mats tog upp den försiktigt och satte den på bordet ute, för att se hur den reagerade. Då öppnade den ögonen, tittade lite förvirrat på oss alla tre M-en och undrade säkert vad som hänt. Där satt den ett tag och kippade efter andan, helt stilla, trots att vi stod alldeles bredvid. Den fattade nog att vi inte ville den något illa alls.

Talgoxen piggnar till. Börjar titta nyfiket, sedan flyger den.

Det gick någon minut, vi gick därifrån och ställde oss inne i uterummet och tittade på. Då helt plötsligt så flög den iväg, som om ingenting hade hänt. Fantastiskt, eller hur. Men det vi tyckte var mest häpnadsväckande var att Molly förstod att inte göra fågeln illa, utan bara stod där och tittade och undrade. Stora fåglar som skator, kråkor och framförallt kajor får överhuvudtaget inte finnas på vår tomt, utan skall jagas bort fort och effektivt. Men hon vet tydligen när och hur, man inte får röra.

En liten solskenshistoria i höstmörkret, inte sant?

SmileyCentral.com

3 M

12 kommentarer till “Ibland kan även småfåglar navigera fel!”

 1. Lennart skriver:

  Gullig berättelse!
  Häromåret hände samma här!
  Koltrast jagad av en skata flög in i uterumsväggen men klarade sig!
  Kram

  • 3M skriver:

   Visst är det gulligt och att man tycker det är skönt när en liten oskyldig varelse klarar sig utan skråma också. Man ska ha lite tur i livet då och då. Kramar 3 M

 2. Elisabeth skriver:

  En rörande och glädjande berättelse!

 3. Matts Torebring skriver:

  Vi har också haft samma hos oss mot våra stora fönster i vinterträdgården. Visst är det roligt att komma före grannens katter. Det gjorde både ni och vi. Fåglar är så trevliga och det är roligt att värna om dem med mat eller som nu livräddning.

  • 3M skriver:

   Det har faktiskt hänt förut här också, men det har oftast vare större fåglar, aldrig en småfågel. Vi har en gång tagit reda på en sparvhök som flög in i ytterfönstret. Den dog och den lämnade vi in och har nu sittandes på en gren i TV-rummet. Faktiskt riktigt fin. Men småfåglarna ikring huset har både holkar och snart ställer vi ut deras mathus också. Det är kul att ha utanför köksfönstret och titta på. De får vara här utan att Molly reagerar, inte de stora skator, kajor mm. Kul att det gick så bra. Kram 3 M

 4. Kors och Tvärs skriver:

  Ååååå va gulligt och så härligt att den inte blev ordentligt skadad. Och vilken fin bild ni fick. Kram

  • 3M skriver:

   Vi trodde det var värre först för den kunde inte sitta på sina fötter, de spretade, men rätt som det var sträckte den på sig och tittade klurande på oss, så plötsligt mådde den bra. Känsla var det. Det lilla livet.Var så glad också att Molly förstod vad det var frågan om. Kram 3 M

 5. Rolle o Carina skriver:

  Visst kan djur vara kloka,särskilt er gulliga ”Molly”…
  Värre gick det för en trast idag som flög in i vårt vard.
  rumsfönster så det bara small till,felnavigering !!!
  Den låg o kippa efter andan ett tag sen nicka den till,den
  var stendöd när jag kom ut,troligen bruten nacke…..

  Det är stora klungor med dom nu här och de förbereder nog att
  dra sig till varmare trakter kan jag tro.
  Tänk om man kunde följa efter o övervintra i värmen !!!

  Hoppas ni har det gott i höstkylan…

  Kramar/Rolle o Carina.

  • 3M skriver:

   Det där med att vissa av våra fåglar drar iväg mot värmen, det har vi verkligen sett de sista dagarna. De kommer i stora högar och kanske mellanlandar de på Öland för att göra alla fågelskådare glada, vem vet? Men trastarna hos oss, de tycker det är bra här och en hel del stannar kvar. För tillfället jagar de mask för fullt i gräsmattan, stora hål på sina ställen. Men de som flyttar kunde gärna ta oss med på vingarna, det skulle vara skönt, det håller vi med om. Men nu ska vi ge oss först ut på en liten provrum för att se om allt fungerar, sedan planerar vi en längre tripp. Hoppas det kommer att funka. Kramar från ett soligt Timmernabben, även om det är lite svalt. Kramar 3 M

 6. Anki skriver:

  Fina, kloka Molly… klart hon förstår… En riktig solskenshistoria :)
  Här händer det då och då att småfåglarna tror att de kan ”ta genvägen” genom köksfönstret – oftast när sparvhöken jagar dem… tyvärr är sparvhökar ganska smarta och har satt det i system att jaga dem åt det hållet och har lärt sig att avsvimmade fåglar är lättfångade fåglar…
  Ha det gott!
  Kram

  • 3M skriver:

   Hon är väldigt speciell för oss vår lilla Molly, hon fick duktigt med beröm också. Är det kanske så att den sparvhöken som slog sig så Ulla när den flög in i fönstret här för länge sedan, att den så att säga föll på eget grepp. Visste inte att de hade den taktiken när den jagade en sparvhök. Den som flög in här tog vi hand om och sitter nu och vakar över oss i TV-rummet. Är så vacker. Hade i alla fall en uppgifter fylla även efter sin krock med fönster.ha en härlig höstade, för det är det här. Strålande solsken och klar kall luft. Ha det så gott ni också. Kramar 3 M

Lämna en kommentar

Här skriver du ner de kommentarer, åsikter och synpunkter som du vill delge övriga läsare.