SmileyCentral.com
En ganska berättigad fråga. Hur många är det som ”turistar” i sin egen hembygd. Vi tycker ändå att vi är ganska duktiga att ta reda på saker om alla ställen som vi har flyttat runt på genom åren. Men vi upplever med våra vänner, framförallt de som har bott här t.ex. väldigt länge, att de vet väldigt lite om bygden och vad som finns och att göra. Vi tycker att Mönsterås kommun, trots att den är liten, tar vara på sina ”skatter” och lyssnar på sina innevånares önskemål och intressen. Det är alltid positivt när så sker.

 

Labyrinten vid Gäddesnäs, från 12-1300-talet.

Vilken dag det blev för oss igår. Vi hade ju redan på förmiddagen bestämt att vi skulle ha en ”friluftsdag”. Alltså försöka att ta vara på det vackra vädret och få lite sol på oss. Solens strålar har ju dessutom en särdeles hög läkfaktor när man mått lite dåligt. Sagt och gjort, så blev det. Först en tur ut på Gäddenäs, för att röra på benen en sväng. Passade på att leta reda på två cachar som var gömda därute också. Det finns en otroligt fin labyrint som är troligen från 12-1300 talet. Den är väldigt välbevarad och fungerar hela vägen in till mitten. Nedanför denna labyrint var en cache väldigt väl gömd bakom stenar. Var en del letande, men vi fann den!

En väl dold skatt är hittad, krypa och leta!

Det här var innehållet, vi la i en liten grej också!

Vid Gäddenäs (Timmernabben) passerade man på 1370-talet med Heliga Birgittas kvarlevor på väg till Vadstena och därför restes senare ett Birgittakors där. Där hålls då och då små andakter av Ålems församling. Det är en lugn och fin plats i en liten glänta i skogen. Många känner säkert ett lugn och en inre frid av att bara sitta ner där och höra fåglarna kvittra och träden susa.

Sedan var det dags att ta fram cyklarna och köra ner till Idrottsplatsen och titta på matchen som våra tjejer skulle spela på A-planen. Det var ganska mycket folk, för att vara den typen av match, så man träffade en del folk från orten, mestadels familjer och anhöriga till spelarna. De spelade mot ett lag från Öland och de var faktiskt riktigt duktiga och det var kul att vara publik. Det var tankeverksamhet bakom spelet och de vann med 7-0 och var mäkta stolta när matchen var slut. Vi trampade hem igen och fick i oss lite lunch innan vi bestämde oss för att åka och leta på ytterligare några cacher i vårt närområde.

På väg till varggropen, såg vi dessa enorma stengärdesgårdar.

Tänk vilket slit, och hur bred den här gärdesgården är!

Först åkte vi till ett ställe som heter Kråkebäck, vi har sett skylten med ”varggrop” många gånger under åren vi har bott här nere. Men inte har man åkt in där och tittat heller. Typiskt egentligen, man är verkligen hemmablind i vissa lägen. Nu visste vi att det skulle finnas en cache gömd i närheten av varggropen, så in på den lilla krokiga vägen. Vi åkte mellan några bondgårdar och det var enormt vackra ängar omgärdade av fantastiska och breda stengärdesgårdar. Varje gång man ser så många på en gång, så undrar man hur folk orkade att släpa all denna sten. Ett par av de här gärdesgårdarna var flera meter breda, säkert 4-5 meter. Man kan inte bli annat än imponerad och med alla blommor och grönt intil, är det så vackert att man nästan bara flämtar.

Den djupa varggropen, undrar om någon ramlat i?

Så kom vi då till varggropen. Vi hade trott att det var en håla av något slag, men det visade sig vara en djup (ca 3 meter) håla inramad med stenar. Också det ett otroligt arbete, som var nedlagt. Vi hade inte en aning om att det fanns ens. Där kom det igen, det där med att inte veta något om sin hembygd. Vi hittade cachen väl gömd under stenar och en torr gren. I den fanns också en trackable, alltså en spårbar liten grej som man flyttar runt i olika cacher och kan följa var den tar vägen på Internet. Det är faktiskt riktigt roligt. Vi har så här i början av cachletandet hittat 4 olika TB som man kallar dem och vidarebefodrat dem och också sett var de tagit vägen. Var härliga omgivningar även kring denna plats, inte svårt att njuta av natur och grönska.

Så här kan de s.k. trackables TB se ut. Vi flyttade dessa.

Fortsatte vidare till en av Mönsterås sevärdheter. Klosterruinen vid Kronobäck. Det är ett Johanniterkloster som grundades 1479 . Man tror att vissa delar av ruinerna är ett hospital med kapell som funnits åtminstone sedan slutet av 1200-talet. Vi har besökt den här klosterruinen tillsammans med barnbarn tidigare, men så sent som förra året så restaurerades ruinen och en nybyggnad av servicelokaler, toalett och samlingsrum. En rejält tilltagen parkering finns det också. Nybyggnaden smälter väl in i ruinerna och är väl anpassad till naturen runt omkring. Man har också ställt dit en minneskista som innehåller broschyrmaterial och en hel del gamla spel, som man får låna och ägna sig åt under sitt besök vid ruinen. Väldigt trevligt gjort!

En bild på Johanniterklostret sett ovan ifrån.

I den här minneskistan förvarade man broschyrer och lånespel.

En del av murarna i klosterruinen i Kronobäck.

Uppe på ruinerna växer taklök och vissa stenpartiväxter. Så vackert!

Klosterruinen med servicebyggnaden i bakgrunden.

Vi träffade också där väldigt trevliga turister, som var imponerade av det som fanns att se och göra i lilla Mönsterås. De färdades i en gammal minicooper och även en minihusvagn som var lika lackerade. Det var faktiskt vad man kan säga ett väldigt sött ekipage. Så klart kunde vi inte låta bli att fånga ekipaget på bild. Håll med om att det är gulligt. De var från Skånetrakten och skulle nu ”göra omgivningarna”.

Det fantastiska lilla gulliga husvagnsekipaget.

Vi hittade efter ett enormt letande vår cach som skulle ligga i ett innerhörn någonstans i ruinerna. Det var inte helt lätt, men vi hittade den. Den var inkilad i mellan stenarna och väl dold av stenar som var instoppade för att dölja den väl. Ibland måste man vara lite extra klurig. Det är också kul att många av cacherna ofta ligger vid väldigt fina eller sevärda platser. Då slår man ju två flugor i en smäll. Och får extra upplevelse på köpet.

Det tog tid med de här utflykterna, men var väldigt kul och lärorikt och mycket klättra, gå och leta var det. Dessutom fick vi en hel del frisk luft på köpet. Molly tycker också det är kul, och hjälper gärna till att leta, med nosens hjälp. Det innebär att vi alla 3 M har kul tillsammans.

Nu fick ni lite tips om vad man kan titta på och göra i de här omgivningarna också. Mönsterås är ju en trevlig liten stad och Storgatan är en trevlig strövargata med små mysiga butiker,  som inte är kedjebutiker som finns överallt eller ser likadana ut. De har sin charm och ganska bra sortiment. Det finns restauranger, caféer, livsmedel, bank och det mesta man kan behöva. Dessutom har kommunen ordnat med en ställplats nere i hamnen med gångavstånd till centrum.

Så välkomna och gör ett besök på solkusten, fortsätt sedan till Timmernabben som inte för inte kallas för ostkustens pärla. Det är också ett mysigt ställe och sommartid har vi ett par matställen, fiskhandel, karamellfabriken, camping, felra badstränder  och inte att förglömma Gabriel Keramik som har fabriksförsäljning med många bra ha prylar.

Ha en fortsatt skön vecka!

SmileyCentral.com
3M

12 kommentarer till “Hemmablind eller bara disträ?”

 1. Lennart skriver:

  Fin berättelse!

  Husvagnsekipaget var ” gulligt ” !

  Ha en bra vecka!

  • 3M skriver:

   Tack, ibland har alldeles för mycket att berätta, men det gör ingenting om det blir uppskattat. Vi kunde knappt motstå den lilla gulliga husvagnen. Ha det så gott du också! 3 M

 2. Dessan skriver:

  Kanske vi måste komma hos er…Både hälsa på och köpa Gabriel keramik…som sonens namn:) :). Oj vad det verkar vara poppis m caching. Har aldrig provat. Kanske skulle testa:) få se vilken väg o vilken tid vi har när vi ska hem. Ha det bra o sköt om er. Kram

  • 3M skriver:

   Ja det är klart ni måste förbi. Det här med cachingen är nytt för oss, men det är jätteroligt. Vi var och hämtade ett barnbarn efter skolan idag och passade då på att leta reda på två st. med henne. Hon skulle också ha lite läxhjälp, så då måste man ju ställa upp. Dessutom är det så kul när de ber farmor och farfar om hjälp. Hoppas ni har kul på er resa och njuter. Ha det så gott! Kram 3 M

 3. Matts Torebring skriver:

  Hej & Hoj & Å vad duktiga ni varit igen. Ni var på många platser, men det var dock inga namn jag kände igen. Ni vet ju redan, att jag beundrar alla stenmurar, men dessa var enorma i storlek och längd. Hur orkade man utan verktyg, jag fattar det inte. Fanns det någon story om hur mycket vilt man fångat i gropen? Den såg riktigt hemsk ut.

  Visst finns det mycket att se i den nära hembygden. Birgitta och jag tog ”Hondan” och körde runt fem mil små grusvägar i går eftermiddag. Problemet var att, det inte var njutbart på grund av den genomträngande kylan, detta trots varma kläder. Ändå skönt att köra, utan att bli igenkänd med företagsnamnet på bilen. På en MC kan man snurra in på riktigt så vägar och med hjälmen på blir man inte lätt igenkänd. Kram Matts & Birgitta

  • 3M skriver:

   Jo, vi hittade några verkliga godbitar alldeles inpå knuten, men lite på sidan om allfartsvägen. Dessa platser ligger mellan Kronmunken (karamellfabriken med gasoltankning) och Timmernabben, och vi har några till på gång. Det finns lite information På denna länk, http://sv.wikipedia.org/wiki/Fångstgrop.
   Visst måste det vara härligt att kunna åka runt inkognito, ibland vill man ju vara helt för sig själv. Min far var Ica-handlare på en bruksort i Värmland, aldrig anonym och det gällde även sönerna. Man kände trycket ständigt, alltid påpassad.
   Vi hoppas på varmare väder, då blir allt trevligare inte bara MC-åkande. Håll er varma ! 3M

 4. Elisabeth skriver:

  Så många fina foton. Vi har varit och snurrat runt en del i era hemtrakter, då vi har vänner i Timmernabben. Stenmurarna är vackra. Fy vilket slit. Var i södra Östergötland och lite inne i Småland i helgen. Det vi kan se är att mycket av våra förfäders slit nu växer igen. Stenmurar finns inne bland skogen – tyvärr. Ha dé gott!

  • 3M skriver:

   Visst är det en märklig syn när msn ser stengärdsgårdar mitt inne i en ”fullvuxen” skog. Man kan ana allt arbete att bryta marken, sedan kanske år av missväxt, man gav upp, kanske emigrerade till Amerika och skogen återerövrade marken. Tragiskt. Välkomna till Timmernabben och missa inte oss vid nästa besök. Ha det! 3M

 5. Anki skriver:

  Ja, visst är det lite häftigt att det ofta finns mycket att se ganska nära, men som man missar… Egentligen behöver man knappast lämna hemmalänet för att fyll många, många dagar med intressanta upplevelser.
  Kul att få följa med på er lilla tur och grattis till nya cacher!
  Det lilla ekipaget med bil och husvagn är så sött, så det är knappt man tror sina ögon :)
  Ha en fortsatt bra vecka och en trevlig Nationaldag!
  Kram

  • 3M skriver:

   Om att husvagn var gullig tyckte vi ockå, därför ville vi så gärna dela med oss. Dessutom att upptäcka fina platser hemikring är ju en bonus. Vi hade ju också ett uppdämt behov att få vara ut i naturen. Vi har stora behov av det med frisk luft och natur. Men det är nog normlt och vi tror att många unga människor får för lite av det idag, tyvärr. Men vi kommer alltid att ta vara på det. När vi är klara med våra måsten tar vi en tur ut på Öland, som vi älskar. Där kan man snacka om unik natur och miljö. En skön helg! Kramar 3 M

 6. Agneta skriver:

  oj vad mkt det fanns hos er :-) vi brukar ibland turista lite inne i Helsingborg med barnen, vet att jag skrivit om det någon gång men det är nog bra läääänge sedan nu!? Här i Åstorp finns det också en massa sevärdheter som man ibland glömmer bort att se, ofta ser man mer på andra platser av någon konstig anledning!
  Cachletandet ger många nya vyer och på så sätt verkar man få reda på otroligt mkt om ens omgivning. Nu känns det som om sommarens aktivitet får bli detta????
  Här har det jobbats i mer än 10 tim idag och 13 tim idag, känns i kropp vill jag lova. Lite tur att det är söndag imorgon helt plötsligt :-)
  kram

  • 3M skriver:

   Det är ju egentligen lite konstigt att man känner sig trött och har ont nu när det är hyfsat väder. Hos oss har vi också torr luft, vilket jag brukar må bra av. Men alla krafterna efter förkylning och antibiotika är väl inte tillbaka ännu. Och att du är trött med sådana arbetsdagar det är ju inte konstigt. Så en massa aktiviteter med springa och jaga också. Det blir nog lite för mycket ibland. Passa nu på att njuta av den extra dag du fått och få tillbaka lite krafter. Cachletandet är verkligen kul, man blir som barn på nytt och kryper, klättrar och letar. Det är ju dessutom en aktivitet som alla åldrar kan göra tillsammans och det blir spännande. Timmernabben är faktiskt fint, och förr åkte ju massor av folk hit på semester av den anledningen av de fina baden, soltimmarna och något att göra. Kanske något för er också? Njut nu och koppla av på den extra söndagen du fått. Kramar 3 M

Lämna en kommentar

Här skriver du ner de kommentarer, åsikter och synpunkter som du vill delge övriga läsare.