SmileyCentral.com

Stengärdsgårdar är en väsentlig del av det småländska kulturlandskapet. Vi har alla sett dessa murar bestående av otaliga stenar som med stor möda och mycket svett flyttas från de åkerlappar som röjts i det småländska landskapet. i dag får dessa stengärdsgårdar ej förstöras och det åligger markägaren att röja kring dom så de ej förstörs av bl.a. slytillväxt.

Det har nyligen byggts en välbehövlig cykelväg mellan Timmernabben och Ålem. Den har på ett utmärkt sätt anpassats till den befintliga landsvägen och den stengärdsgård som löper parallellt med vägen.

Nytt och gammalt, sida vid sida

Man har på ett ställe där gärdsgården redan var dålig och delvis raserad låtit cykelvägen med vederbörligt tillstånd byta sida. Mycket snyggt gjort, med försiktighet har man fixat en öppning och restaurerat delar av stenmuren.

Snygg passage genom gärdsgården

Bredvid stengärdsgården och cykelvägen ligger de röjda åkrarna. Så här i vårtider ser man alla de stenar som tjälen skjuter upp varje år.

Tjälen skjuter nya stenar varje år

Då förstår man var alla dessa stenar kommit ifrån och det är ett evighetsarbete att röja dessa åkrar från sten. Den stora skillnaden är att idag kör bönderna med frontlastare och grävskopor över åkrarna och plockar bort stenarna. Annat var det när stengärdsgårdarna ursprungligen uppfördes, då var det blod, svett och tårar, ett närmast outhärdligt arbete. Visst ska resultatet av dessa vedermödor sparas och aktas. Det gör vi, men förstår vi, våra barn och barnbarn vilket oerhört arbete som ligger bakom dessa gärdsgårdar.

Gärdsgårdar av olika slag, den främre vårdad och röjd

Visst ger dessa gärdsgårdar karaktär åt landskapet, oavsett om det är stenar eller slanor. Tag gärna en tur runt i det  smålandändska landskapet,det är inte svårt att hitta imponerande gärdsgårdar av olika slag.

SmileyCentral.com

3M

12 kommentarer till “Stengärdsgårdar”

 1. Agneta skriver:

  oj, tack för infon ang stengärsgårdarna. har faktiskt helt ärligt aldrig ägnat en tanke åt varför de finns där men nu förstår jag ju…att stenarna från åkrarna måste väck. Visst har jag funderat över allt arbete det måste ha varit att bygga upp gärdsgårdarna, men bara trott det varit för avgränsandets skull. tala om att vara blåögd..!

  • 3M skriver:

   Det var ju en av anledningarna till att så många människor från just Småland och Öland emigrerade till USA. De orkade helt enkelt inte bryta all mark, och trodde de skulle få något bättre om de flyttade till det nya landet. Vilhelm Moberg kom från Moshultsmåla, Småland och skrev det mesta han gjorde av egna intryck och erfarenheter. Smålänningarna levde ett tufft och hårt liv. Det sägs att det är därför de är så arbetssamma och snåla. Fick inte ut mycket ur den magra jorden. Det är inte blåögdhet, utan kanske inte funnits anledning till att reflektera över, men vi har alltid tagit reda på så mycket vi kan om alla de ställen vi bott på. Det är helt enkelt för vi är roade av det och väldigt nyfikna på saker, hur och varför saker sker. Då får du säga som vi gör; varje dag som man kan lära sig något nytt, försöker göra det, är en riktigt bra dag. Kramar 3 M

 2. Matts Torebring skriver:

  Trevliga bilder, bra tråd och ett bra ämne. Finns många helt otroliga stenmurar att se.

  • 3M skriver:

   När man betänker vilket slit som de stackars människorna la ner på den tiden, då blir man nästan rädd. Ser man också hur många som finns i bara Småland så förstår tt folk emigrerade för något bättre. Trevlig Valborg!3M

 3. När vi i min barndom åkte mellan Norrköping och Kalmar, och fick se stenmurarna dyka upp, då visste vi att nu är vi snart framme. Dessa stenmurar har alltid varit väldigt intressanta för mig och det samma gäller Gotlands stenmurar, som man nu håller på att rusta upp och bevara. Tänk vilket slit människorna hade för att bruka jorden. Visst är stenmurarna vackra, kanske därför jag föredrar natursten framför färdiga block, som finns att köpa hos trädgårdsmästaren.
  Trevligt slut på April önskar jag dig.

  • 3M skriver:

   Tack för det, önskar detsamma och en ärlig tid framöver. Det är kul att så många är intresserade av det här med stenmurarna. Har fått flera berömmande ord även på privat mail. Det är lite konstigt, men nästan alla släktingar och vänner kommenterar bloggen på andra sätt än på bloggen. Återgår till stenmurarna, för de har fascinerat oss enormt sedan vi flyttade ner hit. Visst hade man vetat om att Småland var stenrikt, men så mycket, det är otroligt. I vissa områden där de har breda fina murr har de ofta också stora högar av sten som ligger på åkrarna. Att folk orkade det fattar man ju inte, men de blev ju inte så gamla på den tiden. Intressant är det i alla fall. Sköna helger! 3 M

 4. Lennart skriver:

  Stengärdsgårdar kan vara otroligt vackra!

  De förekommer i Östergötland också!

  Trevlig Helg!

  • 3M skriver:

   Jodå,stengärdsgårdar finns på många håll i vårt land. Överallt ligger samma otroliga arbete bakom dessa murar. De största och mest imponerande har jag dock skådat i Småland. Här i Småland har jag också sett stengärdsgårdar mitt inne i fullvuxen skog, vilket innebär att marken där skogen nu växer en gång varit röjd som åker. Man kan tänka sig att den som röjde marken, gett upp, emigrerat till Amerika och skogen har återerövrat marken.
   3M

 5. Anki skriver:

  Väldigt intressant det här med stengärdsgårdarna… vilket oerhört slit… men visst är de vackra och visst är de väl värda att bevaras :)
  Trevlig söndagskväll och en skön Valborg till er!

  PS Lasse mår lite bättre, men måste fortfarande åka för daglig såromläggning hos distriktsköterskan, så det dröjer nog ett tag till innan vi kan ge oss iväg med husbilen…

  • 3M skriver:

   Skönt att allt går åt rätt håll! Den som väntar på något gott väntar alltid för länge som skojfriskt säger. Det är ju så att allt har in tid, det lär man sig. Passa på att fotografera din vackra omgivning, så kommer ni snart ut! Önskar er också en härlig Valborg. Vi har ju äldsta sonen med familj här hos oss nu, men de är uppe tidigt så där gäller sängen redan. Vi är ju lite mer nattugglor. Tur att man inte levde på den tuffa tiden som de byggde stenmurarna. Ha det. 3 M

 6. Laila Heaver skriver:

  Jag blev förvånad när jag kom till västkusten och hörde ordet stengärdsgård. Jag är född i Mönsterås nära Timmernabben i Småland och hörde inte ordet stengärdsgård som barn. Enbart stenmur när den var gjord av sten och gärdsgård när den var gjord av gran. Vad betyder ordet gärdsgård. Som det låter? Gärdes gård?

  • 3M skriver:

   Språkbruket varierar runt om i landet. Vet inte den exakta bakgrunden och ursprunget, men visst är de småländska stengärdesgårdarna imponerande. Kram, 3M

Lämna en kommentar

Här skriver du ner de kommentarer, åsikter och synpunkter som du vill delge övriga läsare.