SmileyCentral.com

Har precis fått senaste numret av Reisemobil, en utmärkt tidning för den husbilsintresserade. I detta nummer finns en stor artikel ”Reiseland Europa” där man jämför regler, förordningar och avgifter som berör husbilsåkaren, mycket överskådligt. Bland annat jämför man  straff/böter för olika trafikbrott och ett ”brott” som man tar upp är ”att använda mobil när man kör” (den tyska beskrivning är ”Handy am Steuer). Det är inte den bästa definitionen av förseelsen, man preciserar inte om det gäller med eller utan handsfree, men egalt. Det som sticker ut är att av de 34 jämförda länderna så är Sverige det enda land där det inte är förbjudet, 32 europeiska länder (för Turkiet har man inte fått det utrett???) har klara bötesbelopp för denna förseelse, från 10€ till som högst Spanien där bötesbeloppet är som lägst 200€. Någon övre gräns har ej angetts. Är vi i Sverige så mycket duktigare att det inte anses som en trafikfara att hålla mobilen i hand, växla med den andra och styra med knäna. Vi förespråkar inget totalförbud, men det vore väl inte fel med ett krav på hands-free, eller…….

Ett sätt att lösa detta med handsfree

Men nog om mobiler och åter till den i övrigt utmärkta jämförelsen mellan våra europeiska länder. Man listar det mesta i tabellform. Hur man generellt får övernatta i husbilar på gator och parkeringsplatser. Vilka hastighetsgränser för husbilar upp till 3,5t och upptill 7,5t. Bötesbelopp när alkoholgränser överskrides, fortkörning, körning mot rött ljus, brott mot omkörningsförbud, felparkering och om man inte använder bilbälte. Vissa länder har skrämmande höga belopp för vissa av dessa förseelser.

All information som artikeln bygger på är hämtad från ADAC, en mycket omfattande hemsida och inte helt lättorienterad (och på tyska). Detta är en länk till artikel om trafikförseelserna och bötesbeloppen.

 

Bötesbelopp för trafikförseelser i olika europeiska länder

I artikeln finns också en bra sammanställning över betalvägar och krav på vignetter i olika länder. Något som i vissa länder, t.ex. Österrike är extra viktigt att hålla koll på för oss med bilar tyngre än 3,5 t.

SmileyCentral.com

3M

8 kommentarer till “Europa och husbil, samt mobiltelefon”

 1. Lennart skriver:

  Håller med, handsfree kan man åtminstone kräva!

  Ha en trevlig helg!

  • 3M skriver:

   Sverige utmärker sig väldigt ofta med att alltid veta bäst, men man under om vi som enda land då kan ha rätt. Tror inte det. Men man kan säkert sätta till en utredning till, som utreder det igen. Det är också typiskt svenskt. Sverige är väldigt byråkratiskt! Vi önskar dig också en trevlig helg! 3 M

 2. Anki skriver:

  Intressant läsning och bra tips! Visst är det konstigt… Sverige som verkligen brukar ha lagar om precis allt. Handsfree borde vara ett krav!

  • 3M skriver:

   Det tycker vi med. Vad väntar vi på? Mera utredningar av byråkrater, kanske. Feghet, eller vad. Det är ju lagar på allt möjligt annat dumt. Vi håller med till fullo. 3 M

 3. Agneta skriver:

  har tyckt väldigt länge att det där med handsfree borde vara det som gäller..att hålla på med mobilen under färd är ju direkt livsfarligt. ahr gjort det en gång, aldrig mer!!!

  • 3M skriver:

   Det tycker vi med. Förstår inte Sverige skall utmärka sig så enormt. Men byråkraterna har väl inte utrett tillräckligt, kan vi tro. Vi har sett rena skräckscenarier, en mamma som pillade med sitt barn, i framsätet, så vänd stol, med telefonen klämd under hakan och örat, och styrde och växlade med hand som var över. Vi trodde något skulle hända, men hade tur. Skrämmande inte bara för henne utan också för oss andra. 3 M

 4. Alexandra skriver:

  Massor av bra tips! Hit kommer jag att återvända! Hoppas det är ok att jag lägger till er på min inspirationslista!

  Hälsar
  Alexandra

Lämna en kommentar

Här skriver du ner de kommentarer, åsikter och synpunkter som du vill delge övriga läsare.