SmileyCentral.com

Vi är nog lite av Danmarksfreaks, inte bara pga wienerstange, smørrebrød, kroar med halmtak och gemytliga människor, utan också för att det är lätt att resa med husbil där. Det finns fina ställplatser, inte minst i många av de talrika gästhamnarna. Det som vi dock uppskattar mest är tillgängligheten av serviceplatser för att tömma gråvatten och toan samt tanka dricksvatten. Alla de stora rastplatser längs de danska motorvägarna, där det finns tankställe och restaurang, har på parkeringen en serviceplats där bussar, husbilar och husvagnar kan tömma och fylla sina tankar. Det innebär att när man åker runt i Danmark sällan har långt till ett ställe där man kan så att säga ”uträtta sina behov”.

Till vänster för bussar och husbilar, till höger husbilar och husvagnar

Personligen ställer jag mig vid markbrunnen och medan det gråa rinner ut bär jag kasetten till utkastet och tömmer den där. Där finns också separat vatten för att skölja ur kasetten.  Man kan tömma kassetten i markbrunnen om man så vill, men kräver att man flyttar bilen. När man tankar dricksvatten så är det ingen kran utan en tryckknapp som ska hållas in, medtag paraply vid regnväder. Observera den rikliga tillgången på soptunnor.

Rejäl markbrunn för grått och fasta toatankar, samt dricksvatten.

Utkast för toakasettömning och tillgång till dricksvatten

Detta är något som vi saknar här i Sverige. Vi kan visserligen tömma toan på många av våra rastplatser, men det är också allt. Ofta kan det till och med vara svårt att bli av med lite sopor. Det är tyvärr också alldeles för få gästhamnar här i Sverige som insett hur lätt man kan skaffa sig en ny kundgrupp som väl passar in i miljön.

Nordin Camper Guide, väldigt bra i Danmark!

I Danmark har också ett stort antal bönder ordnat enklare ställplatser, med varierande service. I Nordic Camper Guide finns all information som en husbilsåkare kan tänka sig behöva vad gäller Danmark. Denna publikation är alldeles utmärkt och täcker alla de nordiska länderna, men jag tycker att den danska delen är bäst och tydligast.

SmileyCentral.com

3M

 

4 kommentarer till “Husbilsvänliga Danmark”

 1. Rolle o Carina skriver:

  Så härligt ordnat i Danmark,har vart där en gång över dagen
  med bil runt 95-96 tror jag det var !!
  Då har vi nåt att se fram emot på vår tur dit i sommar !!!
  Vi siktar nog på Varberg o sen färja över till Grenå,sen ut
  mot västkusten som ska vara fint sägs det !!
  Var får man tag på Nordic Camper guide 2012 ???
  Här hemma håller jag på o förbereder för vår tur i helgen
  medans frugan jobbar,tur en är ledig….

  Ha det gott o vi gillar er blogg skarpt…….

  Rolle o Carina

  • 3M skriver:

   Vi älskar ju Danmark. Vi har en väninna som ursprungligen är danska och hon har tagit med oss under många år och lärt oss att älska att vara där. Vi har också andra vänner där. Men danskar överhuvudtaget är så gemytliga, en del har ju svårt att förstå språket, men tar man det lugnt så går det bra. Västkusten är fantastiskt och vi tror att det är det enda stället du kan åka ut med bilen och köra direkt på stranden. Från Skagen i norr ända ner till nästan tyska gränsen. Sedan finns ju Römö, men där är det dyrt.Finns många fina små orter efter hela Jyllandskusten. Vi skrev ju om Ribe bl.a. för ett tag sedan. Nordic Camper Guide kan du beställa via http://www.dacf.dk eller köpa på turistbyråer, campingar eller ställplatser. Vi fick tag i den nya nu när vi var nere på turistbyrån i Aabenraa. (Där kan man stå i marinan, jättefint.) Vi har inte bestämt om vi kommer iväg över helgen ännu, får se om rösten kommer tillbaka, först.
   Hoppas ni får det skönt, tack för att ni gillar vår blogg, vi är alltid kontaktbara! 3 M

 2. Anki skriver:

  Väldigt bra ordnat! Vore ju väldigt bra med sådana rastplatser här hemma också…
  Många år sedan vi var i Danmark – kanske dags igen :)
  Ha det bra!

  • 3M skriver:

   Ja det kunde man verkligen önska, men det är tyvärr så att trafikverket drar ner på den servicen,, vilket är irriterande. Det sämsta av allt är att de har dragit ner nästan helt på möjligheter att bli av med sopor, så det blir ofta väldigt skräpigt kring de små kärl som finns. De skyller på att det blir för dyrt att tömma. Då kommer följdfrågan automatiskt, är det inte dyrare tt städa upp allt skräp som folk slänger ändå? Konstig inställning. I Danmark är det tvärtom, de säger om det finns rikligt med sopkärl så håller folk rent! Så olika kan det vara. Kulturskillnader kanske, eller dålig planering, vet inte. Ha det. 3M

Lämna en kommentar

Här skriver du ner de kommentarer, åsikter och synpunkter som du vill delge övriga läsare.