SmileyCentral.com

När det var dags att lämna Kårehamn och åka hemåt så valde vi att köra den östra vägen på ön ner till N. Möckleby. Det kändes då naturligt att förlägga lunchstoppet till Bläsinge hamn och hälsa på våra fiskarvänner.

Ingen tvekan, här finns en ställplats.

Sedan 2 år tillbaka finns det 2 ställplatser i Bläsinge. Den ”gamla” ligger på en P-plats/äng i anslutning till den fantastiska sandstranden. Den nya har gjorts i ordning i hamnen av hamnföreningen och ligger bakom fiskebodarna och ner mot havet. Bägge platserna är njutbara och välbesökta trots avsaknad av service. Det finns torrdass, men varken el eller vatten.

Marina utsmyckningar på ställplatsen i hamnen.

Från Bläsinge hamn bedrivs numera silltrålning och vi fick chansen att köpa strömming så färsk att vi fick den orensad.

Färskare går den inte att få, men man får rensa själv.

Vi fick också se en stor sten som de fått i trålen vid senaste fisket. Stenen fick en anmärkningsvärd resa från 80 meters djup i Östersjön, upp på land och friska luften, något som den förmodligen aldrig upplevt tidigare.

 

Stenen som fastnade i silltrålen.

Vi pratade med killarna i hamnen och deras ambitioner att förbättra och göra hamnen attraktivare. Planerna är många men finansieringen svår. Det krävs nämligen stora insatser då kommunalt vatten och avlopp ligger mycket långt bort. Mörbylånga kommun visar ingen vilja att satsa. Hamnföreningen hade fått positivt besked om EU-medel för ett projekt, men det frös inne då det krävdes medsatsning av kommunen, vilket ej kom till stånd så EU-pengarna frös inne.

I nuläget finns det en kiosk sommartid, där man kan köpa fisk och enklare fiskrätter. Långt ifrån ambitionerna med en fastare servering, men för det krävs vatten och avlopp. Något som också behövs för att ge oss husbilsåkare bättre service. men trots den låga servicenivån tycker vi att Bläsinge är ett mycket trevligt ställe och har tillbringat många nätter där. Mitt i högsommaren kan det bli trångt på den ”gamla” ställplatsen där också alla badande sommargäster parkerar sina bilar, men med ställplatsen nere i hamnen har det blivit mycket bättre. Oavsett var ni vill stå så är Bläsinge värt ett besök. Härlig badstrand, sköna omgivningar för promenader eller bara njuta av lugnet och havsluften.

3M

SmileyCentral.com

Etiketter: , , ,

2 kommentarer till “Ett kort besök i Bläsinge hamn”

  1. Maggan o Ingemar skriver:

    Oh ja i Bläsinge har jag tillbringat många somrar, har en kusin som har en sommarstuga där. Från början en liten fiskebod som nu har byggts ut. Många minnen därifrån.

    • 3M skriver:

      Då hoppas vi verkligen att vi kommer att ses där någon gång i sommar. Vi åker så gärna dit också. Fick ett helt kilo sill (strömming säger vi) för 20 kronor helfärsk. Blir nog middagen idag. Gott. Väl mött. 3M

Lämna en kommentar

Här skriver du ner de kommentarer, åsikter och synpunkter som du vill delge övriga läsare.