SmileyCentral.com

Det görs mycket för miljön och inte minst på avfalls- och återvinningssidan. När vi besökte Sölvesborgs kommun fick vi se en typ av soptunna, eller snarare två soptunnor, som vi inte sett förut. Varje hushåll skall uppenbarligen ha två tunnor med vardera fyra fack för sortering.

Fack för sortering, notera påsar för komposterbart avfall

I denna tunna skall följande sorteras matavfall (i påsarna), restavfall, färgat glas (endast flaskor och burkar) samt  plastförpackningar (hårda och mjuka).

Ytterligare fyra fack för sortering

I tunna två sorteras pappersförpackningar, tidningar, ofärgat glas (endast flaskor och burkar) och metallförpackningar.

 

Det kan inte vara lätt att fixa allt detta. Vilket spring det måste bli, man kan ju inte mellanlagra åtta olika typer av avfall i köket. För att inte tala om  tömmandet av dessa tunnor. Hur ser sopbilen ut som kan klara av att hålla de olika avfallstyperna sorterade. Hur dimensionerar man de olika facken, rimligtvis måste det bli olika mängder av de olika avfallstyperna och sopbilen måste ju tömmas när första facket blir fullt. Hur fixar man effektivitet i systemet. Ambitionen är hög och beundransvärd, men är det praktiskt användbart. Jag undrar om det verkligen är rätt väg att gå??

3M

SmileyCentral.com

Etiketter:

6 kommentarer till “Miljötänk”

 1. Dessan skriver:

  Du har rätt…ibland undrar man om det är rätt väg. Vi tänker och försöker vara rädd om vår jord. Men sen vet vi inte hur allt handskas med i slutändan. Vi måste vara rädda om vår jord. Det är väl dom flesta medvetna om. Även dom som tar hand om det vi så noga sorterat, Hoppas vi ialla fall:) Kram

  • 3M skriver:

   Dom som tar hand om våra sorterade sopor gör säkert ett jättejobb. Deras arbetsmiljö är förmodligen inte den allra trevligaste. Dom är värda en eloge.
   3M

 2. […] Vill ni veta mer om dessa fantastiska tunnor så klicka här. […]

  • 3M skriver:

   Håller med dig om man är som din mormor, då är det kul. Svärmor är egentligen ärligt trött på livet och tycker det är långtråkigt och det gör ont. Men vi försöker liv upp henne så gott det går, men hon glömmer ju lika fort som vi berättar något. Hon tror också att hon är äldst av alla. Vi försöker tala om att det är väldigt många som är lika gamla. Det är ibland en svår avvägning. Men livet går vidare oavsett vad man vill. Kram 3M

 3. Agneta skriver:

  sådan tunnor har vi haft länge härnere, eller i detta fall så är det mamma inne i Hbg som har det då vi har ett stort sophus spm vi sorterar i. fungerar faktiskt bra att sortera när man kommit på en strategi som är anpassad efter vad man själv har. Vi samlar allt utom matkomposten i en enda stor back, och bär ut den och sorterar upp i de olika facken. Vet att mamma gör likadant, tar bara ett tag att vänja sig.

  • 3M skriver:

   Ja, det är väl den vägen vi måste vandra. Vi sorterar i olika behållare som vi har i garaget, när det blir fullt blir det att köra till återvinningsstationen. Men det måste ju vara lite krångligare att hantera i en lägenhet. Har också noterat att allt fler ställplatser i framförallt Tyskland har rejäl sopsortering och återvinning, och det kräver ju viss organisering i husbilen, inte alltid så lätt utan det blir att ta allt avfall i en påse och sedan sortera vid avfallsstationen.
   3M

Lämna en kommentar

Här skriver du ner de kommentarer, åsikter och synpunkter som du vill delge övriga läsare.