Råder en total förpackningshysteri? Eller finns det anledning till alla dessa otroliga inpackningar i kartonger, cellofan, plast och krympfolie näst intill omöjlig att ta sig in i? Man måste snart ställa den frågan till våra producenter. Det kan inte vara relevant att hålla på med den här hysterien bara för att få sälja fler produkter. Dessutom skulle ju produkterna kunna säljas till ett mera gynnsamt pris om det inte vore för dessa enormt tjusiga och påkostade förpackningar.

Man blir helt chockad efter en shoppingrunda av de normala produkterna som vi kallar för dagligvaror. Skall man sedan ha specialprodukter av något slag då kommer rena förpackningsexplosionen. Igår hade vi en precis en sådan shoppingrunda. En massa saker hade tagit slut och behövde fyllas på. Det var varor av olika slag. Bl.a. behövde jag lite ansiktskrämer, bodylotion, nya tandborstar till eltandborsten och tandkräm. Vi passade också på att handla lite ”smått och gott, och bra att ha hemma grejor i livsmedelshallen. Överallt pågår denna hysteri.

Börjar vi då med mina ansiktskrämer av märket Biotherm så ligger burken i en riktigt påkostad kartong, med ett innerskal av wellpapp, specialanpassat till burken. I förpackningen ligger också en bipacksedel ganska väl ihopvikt. Så är det den vackra kartongen som i sig också är insvept i cellofan. Allt näst intill omöjligt att komma in i. Så är alla deras förpackningar av krämer. Tandborstarna ligger i en krympfolie som bara en sax orkar på, inuti den ligger sedan 4 st. tandborstar separat förpackade i plast och papp. Inget för onda fingrar att hålla på med. Sedan till tandkrämen som också ligger i en tjusig helt onödig kartong. Köper man sedan en förpackning med ”putstandkräm” så ligger den också i en kartong med ett formgjuten plastkar där tuben och bruksanvisning ligger fastklämda. Den måste tas ur kartongen för att få loss. Mycket olika saker till återvinningen!

Så packar man upp förbrukningsartiklarna som vi köpt. Allt är i kartonger eller i kartonger med påsar inuti. Krympfilm och burkar som är omöjliga att öppna om man inte specialtränat sina fingrar. För att inte tala om filmjölksförpackningarna som aldrig går att tömma helt. Vi har klagat hos Arla, men vad hjälper det. Besvärliga skruvkorkar också. Hur skall man sedan återvinna dessa förpackningar med kartong med plast på insidan och med hårdplastkorkar? Svårt.

Efter att all uppackning av handlingen går man så igenom dagens skörd av post. Där har vi också försökt med att minska ner postmängden i brevlådan. Är ju viktigt när man vill ha full frihet och inte behöva be någon tömma brevlådan. Vi har e-fakturor och autogiro på det mesta, men det går ändå inte att undvika all post, hur man än försöker. Nu kom månadsutdragen från både Coop och ICA. De är ju inlagda i en plastfolie, med massor av onödig reklam och en massa papper som man inte ens orkar bläddra igenom. Sortering igen, papper och plast.

Det tycks aldrig ta slut. Ibland undrar vi om det inte släpas hem mera sopor och förpackningar som skall återvinnas än den maten man behöver. Titta bara på ett kilo köttfärs. Ett stort plasttråg där köttfärsen ligger på något annat sorts papper som skall suga upp vätska och sedan folie över alltihopa. Och mer att sortera för återvinningen. Hårdplast och mjukplast. Att man orkar.

Det ju inte så konstigt att en del människor skaffar sig större soptunnor och tröttnar på att sortera, för sorteringen kräver ju också utrymme och det skall sedan köras iväg till återvinningsstationerna. Här i vårt samhälle får vi betala per kilo sopor vid tömning, vilket ju motiverar en del till att försöka vara miljövän. Då får man ju lite tillbaka i plånboken också. Men det är naturligtvis inte helt lätt för en stressad småbarnsfamilj med svårigheter att få tiden att räcka till.

Hur gör ni? Är ni med och hjälper till att värna om vår miljö och reagerar på alla förpackningar?

Skriv och berätta, det vore kul att höra.

SmileyCentral.com

3M

Etiketter: ,

2 kommentarer till “Förpackningshysteri eller bara tjusiga förpackningar?”

  1. Sofia skriver:

    Jag håller med! Jätteviktigt ur många aspekter att försöka minska på onödiga förpackningar, för mig speciellt miljöaspekten. Hoppas fler läser och skriver om det här! Vi borde skämmas som slösar material på så onödiga saker som tjusiga förpackningar.

    • 3M skriver:

      Kul att höra dina synpunkter, även om det var ett tg sedan vi skrev det inlägget. Men finns anledning att ta upp det igen. Man inte tillräckligt många gånger betona det. Men vi måste alla dra vårt strå till stacken och kräva förändring av tillverkarna. Vi klagar hos dem, gör det du också! 3 M

Lämna en kommentar

Här skriver du ner de kommentarer, åsikter och synpunkter som du vill delge övriga läsare.