SVT Vetenskap hade information om ”kärleksmötet” på himlen. Vi var faktiskt ute och tittade på fenomenet på himlavalvet igår kväll. Var riktigt intressant att se. Kan rekommenderas på det varmaste. Förhoppningsvis har ni en sådan stjärnklar himmel idag, som vi hade igår kväll. Lite information vi hittade på nätet från SVT Vetenskap.

Venus och Jupiter i kärleksmöte på kvällshimlen

Publicerad 13 mars 2012 – 07:00
Uppdaterad 13 mars 2012 – 10:57

I månader har nu planeterna Venus och Jupiter närmat sig varandra, i något som astronomientusiaster liknat vid en romantisk dans.

Åtminstone ser det härifrån jorden ut som om de närmar sig varandra. Och så är det ungefär var 13 månad. Men den här gången syns denna konjunktion mellan Venus och Jupiter särskilt bra över norra halvklotets vinterklara kvällshimmel.

Kärleksmötet mellan de två planeterna sker alltså idag, men missar du chansen ikväll så kan du lika gärna blicka mot himlen imorgon. Först på torsdag börjar de två planeterna att åter skiljas åt, sett från jordens perspektiv.

Bjässen Jupiter hamnar i bakgrunden
Egentligen är Jupiter och Venus väldigt olika, inte minst i storlek. Jupiter är elva gånger så stor. Men i det vi ser från jorden så är Venus den lite mäktigare och mer ljusstarkt lysande på stjärnhimlen – helt enkelt tack vare att den ligger närmare både oss och solen.

Och medan Jupiter är iskall i sin atmosfär (-145 grader) så bjuder Venus på 460 graders värme på ytan. Men även inne i Jupiter klappar ett varmt hjärta – astronomer tror att trycket på planeten gör temperaturen till tusentalsgrader varm i Jupiters inre.

Venuspassage i sommar
Den 5-6 juni får vi se Venus bjuda på ett mer ovanligt spektakel än detta. Då kommer nämligen Venus att färdas framför solen, och täcka en del av solens ljus. Ingen månförmörkelse, men väl en liten ”Venusförmörkelse”, eller Venuspassage. Det händer bara två gånger per århundrade på jorden. Just i Sverige lär dock Venus inte hinna fram till solen innan den gått ner, så det blir till att resa till ett land västerut om man som svensk ska få uppleva detta i sommar.

Linus Brohult, SVT Vetenska

Här är också ett klipp från You Tube:

Hoppas ni kunde njuta av fenomenet, det pågår under ett par dagar, så missa det inte!

3M

Etiketter:

Lämna en kommentar

Här skriver du ner de kommentarer, åsikter och synpunkter som du vill delge övriga läsare.