SmileyCentral.com

Hur för vi vår tradition vidare? Det räcker inte att skriva ner och arkivera. Traditioner måste föras vidare från man till man. Det danska TV-programmet ”100% Bonde” följer en ung bonde som vill driva jordbruket enligt gamla metoder. Han lär sig genom att tillsammans med äldre bönder utföra arbetet enligt de gamla metoderna. Hans motto är att man måste föra tradition vidare från hand till hand. Man måste göra, utföra och tillämpa. Det enda effektiva sättet bevara och föra traditioner vidare, är från hand till hand och från mun till mun.

Vår Nobelpristagare Tomas Tranströmer skriver  i prosastycket Gläntan ingående i Sanningsbarriären (1978):

”……Den muntliga traditionen är död och därmed minnena. Zigenarstammen minns men de skrivkunniga glömmer. Anteckna och glöm. ……”

3M

SmileyCentral.com

5 kommentarer till “Anteckna och glöm!”

 1. Agneta skriver:

  så är det med det mesta, det man ser och framförallt gör är det som består mer än bara en anteckning. Jag jobbar mkt så med min klass, testa och klura ut lösningar med hela kroppen..fundera på varför det blev såhär. Rita, prova igen och diskutera och prova en gång till…då sitter det där!

  • 3M skriver:

   Du är förmodligen den lärare som vi saknat under hela vår skoltid, och som jag tror några av våra barnbarn saknar idag.
   3M

   • Agneta skriver:

    tack , jag försöker vara den pedagog som gör skillnad för många barn. Som finns där för alla och som de vet att de kan lite på att jag står upp för dem. Efter 20 år som pedagog tycker jag fortfarande att det är lika kul vilket barnen säkert märker! Experimetera, leka, diskutera och lära inför framtiden. ”Att lära med kroppen fastnar i knoppen”.

    • Agneta skriver:

     hmm, stavar visst lite fel ;-) som de vet att de kan litA på…ska det stå!

     • 3M skriver:

      Att du har de rätta idéerna det märks när man läser dina fantastiska inlägg. Kan du motivera ungarna och göra dem lika glada som vi blir att läsa det du skriver, då har man kommit en bra bit på vägen. Du är nog tyvärr ganska unik i din positiva inställning. Hoppas du orkar fortsätta dina idéer och motivera på det fantastiska sätt som du gör. Var stolt över dig själv! 3M

Lämna en kommentar

Här skriver du ner de kommentarer, åsikter och synpunkter som du vill delge övriga läsare.