SmileyCentral.com

Nu är husbilen LED-ad till 100%. De sista vanliga lamporna ersatte jag idag med LED-lampor. Dethleffs hade varit ganska duktiga och installerat LED-lampor i de flesta belysningar, men på två ställen satt det gamla energislukande lampor.  Först bytte jag ut två 10W lampor i köksfläkten mot två 2W LED som ska ge lika mycket ljus. Det innebär en besparing på 16W, inte att förakta. Kan tänka mig att köksfläkten levererades från Dometic med dessa gamla lampor, så det är kanske inte så underligt att Dethleffs lät dem sitta. Desto konstigare tycker jag det är att Dethleffs installerar halogenlampor i entrén och vitrinskåp när  man använder energisnåla lampor överallt annars. Nu är även dessa bytta, fyra 10W lampor har nu ersatts av två stycken 1,5w. I vårt tycke räcker det med en lampa på vardera stället, entré och vitrinskåp tänds ju  alltid gemensamt, samma knapp. Så här blir besparingen hela 37W, mycket bra även om denna belysningen inte används så ofta av oss. Den stora besparingen ligger i köksfläkten, vars belysning ger det bästa arbetsljuset i köket och därför används mycket.

Så ser de nya lamporna ut.

När man som vi har dubbla bodelsbatterier och solceller på taket, så kanske man inte behöver jaga energitjuvar på detta sätt, men det känns bra att nu ha LED-lampor överallt. Vi har det även monterat in en LED-list i sovrummet, för att få bättre ljus och nästa projekt är en LED-list under bänken i köket som ger bra ljus ner i kökslådorna när dessa dras ut. Detta är standard på en del nyare Dethleffs, men vi får fixa det själva.

3M

SmileyCentral.com

Etiketter: ,

4 kommentarer till “100% LED”

 1. Matts Torebring skriver:

  Vi har bytt ut alla lampor och även tv till led. Vi har två tv, men tv´n i sovrummet är inte led och vi tittar mycket lite på den. Dessutom har vi monterat 100 w solcell och monterat in ett extra batteri. Den störste strömslukaren är dock kvar, cirkulationspumpen går hela tiden och tömmer batterierna.
  Detta märks på resor mellan senhöst och vinter. Sedan kommer ofta solen ganska snabbt på nyåret. Då fyller den på i batterierna igen.

  • 3M skriver:

   Vi har nästan identisk utrustning, kör också med 2 tv-apparater och solceller på 100W. Hade initiellt problem med de dubbla batterierna, var felkopplade vid installation, men nu har två helt nya. Har också fått byta solcellsregulator, så det elektriska har krånglat en hel del, men verkar OK nu. Har också vattenburen värme så cirkulationspumpen går mycket vintertid.

   3M

 2. Agneta skriver:

  Låter som ni nu är väl utrustade för lååång vistelse utan att behöva ladda på el :-)

  • 3M skriver:

   Ja, det känns skönt, Nu hoppas vi också att allt ska hålla och inte gå sönder. Alla garantireparationer har varit lite jobbiga, men som det mesta så kommer man på något sätt vidare… 3M

Lämna en kommentar

Här skriver du ner de kommentarer, åsikter och synpunkter som du vill delge övriga läsare.