SmileyCentral.com

Det finns många skäl till att höja pensionsåldern och till att skapa ett flexiblare system, där individen själv kan välja. Vi vill alla ha en härlig ålderdom där vi kan leva och unna oss både det ena och det andra, men det kostar!

Med ökande levnadsålder, så måste vi arbeta längre för att samhället skall ha råd med den pension vi har idag. Det räcker inte med att vi betalar in högre avgifter till pensionssystemet, vi måste också betala in vår pension under en längre tid. Det är den bittra sanningen. Ett sätt att göra detta är ju att komplettera den statliga pension med privata pensionsförsäkringar,vilket då ger möjlighet till att gå i pension i förtid, oberoende av vår pensionsålder och att unna sig mera.

Alla har nu inte den möjligheten och måste då förlita sig på den statliga och avtalsreglerade pensionen. Vill man att den skall höjas och ge ett bättre liv på ålderns höst, så måste man kanske vara beredd att jobba lite längre. För många är detta utan tvivel möjligt och fullt acceptabelt. För andra kan det av hälsoskäl vara svårt att ens arbeta till dagens gräns 65, men detta är inte problem som pensionssystemet ska lösa. Det situationen skall lösa av andra samhälleliga system och dessa systems väl och ve är en helt annan fråga.

När det gäller våra pensioner så ska vi ha klart för oss att en stor del av våra pensionärer får idag garantipension, beroende på att de inte tjänat ihop tillräckligt under sina aktiva år. Det är bra att vi har ett sådant säkerhetssystem, men det är vi alla som betalar denna garantipension och det är också ett skäl till att vi behöver arbeta längre för att ha råd med garantipension på en anständig nivå.

Tänk på alla som arbetar svart och inte betalar skatt, tänk på våra invandrare som kommer hit vid mogen ålder, går arbetslösa eller får för få yrkesverksamma år. Vi ska också betala garantipension till dessa.

Vi måste höja pensionsåldern, hur mycket och i vilken takt är svårt att säga, men en förändring krävs. Det krävs också ett system som ger stor individuell frihet och det ska löna sig att jobba längre. Vi ska själva tjäna in vår pension.

3M SmileyCentral.com

Etiketter: , , ,

Lämna en kommentar

Här skriver du ner de kommentarer, åsikter och synpunkter som du vill delge övriga läsare.