Detta är ett utdrag från Sveriges Radio P4, lyssna på inslaget nedan:

Socialtjänsten i Kalmar utreds sedan flicka förts bort
Publicerat: , Nyheterna P4 Kalmar
Foto: Jan Erik Henriksson/Scanpix

Socialtjänsten i Kalmar utreds nu av Socialstyrelsen, efter att en 14-årig flicka fördes bort av familjen förra våren. Socialtjänsten lyckades inte ge flickan ett säkert hem. Istället såg hennes släktingar till att föra henne till hemlandet, irakiska Kurdistan. Pappan hade då varit anhållen misstänkt för misshandel.

Skolans personal kritisk:

Händelsen har anmälts av personal på skolan och utreds nu alltså av Socialstyrelsen i Jönköping.
Redan för över ett år sedan sökte flickan vid minst två tillfällen hjälp hos socialtjänsten i Kalmar. Hon vågade inte vistas i hemmet och behövde hjälp med annat boende.
Men socialtjänsten misslyckades med att ordna en permanent lösning och vid slutet av vårterminen bedömde skolan och polisen att risken var stor att familjen skulle föra bort flickan för att tvångsgifta henne i familjens ursprungsland.
Enligt en anmälan till Socialstyrelsen hade pappan dessförinnan suttit anhållen misstänkt för misshandel.
Skolan försökte skydda
I brist på ordnat boende föll flickan offer för familjens strävan att kontrollera henne och sedan snart ett år hålls hon inlåst i familjens hemland, enligt vad skolan erfar. Skolpersonalen som hade jobbat med att försöka skydda flickan har varit mycket kritisk till socialförvaltningens insats.
Men socialförvaltningen vill inte svara på kritiken. En chef som P4 Kalmar har talat med säger att den som är kritisk till socialförvaltningen kan vända sig till Socialstyrelsen.
Ingen polisanmälan
Det gjorde den kritiska skolpersonalen redan i höstas, genom en anmälan dit. Den anmälan finns nu med i en tillsyn som just nu pågår och som väntas vara färdig i mars. Men trots att flickan nu har varit borta sedan förra vårterminen har ingen polisanmält händelsen, något som skolpersonal har försökt få till stånd.
– Jag har ringt till polisen under både våren och hösten och frågat varför det inte finns någon polisanmälan upprättad och lagstiftningen krig det här har man ju också sagt att just nu har man inget att gå på, säger en av de anställda på flickans skola som har engagerat sig för att skydda henne och som alltså är kritisk till socialtjänstens agerande.

Glenn Möllergren
Reporter
glenn.mollergren@sverigesradio.se

 

Etiketter: , ,

Lämna en kommentar

Här skriver du ner de kommentarer, åsikter och synpunkter som du vill delge övriga läsare.