SmileyCentral.com
Man beräknar att det är ungefär 350000 människor som har drabbats av diabetes. Dessvärre är det en av de folksjukdomar som också ökar konstant. Detta trots mängder av upplysning och utbildning. Framförallt drabbas många yngre människor på grund av felaktig kost och för lite motion och rörelse. Det är ju tyvärr en alltför vanlig syn idag att fler och fler sitter framför datorer, TV, knappar på telefoner och bara sitter. Många unga människor ägnar sig inte åt någon form av motionsverksamhet, detta till trotts att de vräker i sig godis, felaktig mat och mängder med läsk. Läsken är ju en stor bov också när det gäller tänderna som också blir i dåligt skick.
Vad kan man då göra åt detta? Jo, man kan se till att äta nyttigare och sundare. Röra på sig och se till att man är rädd om sin hälsa och kropp. Tyvärr är det ju många som drabbas av sjukdomen trots att de inte är den typiska personen i riskzonen. Det finns ju sjukdomar som har samband med varandra och där också ärftlighetsfaktorn spelar en stor roll. Jag har som exempel drabbats av diabetes utav den anledningen att jag har ledgångsreumatism. De två sjukdomarna följer varandra som parhästar, tyvärr. Jag har dock en mycket bra läkare, diabetessköterska och sköter mina sjukdomar med respekt.
Jag har aldrig varit någon godisråtta, så det var aldrig något problem att dra in på allt sött. Ätit sunt har vi gjort sedan den dagen jag fick min reumatism. Vi bodde i Tyskland vid den tidpunkten, och där ingår det i systemet, att om man drabbas av en kronisk sjukdom, så utbildas man i ämnet. Man får t.ex. veta vad man kan göra, inte skall göra, vad man får och inte får äta, vilka mera sjukdomar man också kan drabbas av. Man fick också kunskap om hur man skall leva och lära sig leva med en kronisk sjukdom och ständig smärta och hantera den och lära sig acceptera. Det låter avancerat, men är väldigt bra. Jag diskuterade detta på Danderyds sjukhus när vi flyttade hem och en tysk sköterska på reumatologen, översatte tillsammans med mig allt undervisningsmaterial. Så efter några månader på försök, så kör Danderyd också med utbildning till sina patienter.
Vad gäller diabetes får man ta reda på väldigt mycket själv, men jag har haft tur att också  ha en så motiverad och intresserad specialsköterska som är väldigt positiv att diskutera olika alternativ till självvård. Det gäller för varje enskild person att lära känna sin kropp och ta reda på vilka ”triggare” som höjer just ditt blodsocker. Jag har t.ex. lärt mig att nästan alla kolhydrater, mjölkprodukter och vissa frukter är totalt omöjligt att äta. Frukter som apelsin, banan, vindruvor är rena fördärvet och höjer sockret enormt. Det går däremot bra med kiwi, äpplen, mango, physalis. Det är ju saker man så småningom lär sig ganska bra. Tro inte heller att knäckebröd och grovt bröd med kärnor är särskilt bra, nej det rusar blodsockret. Så är det ju det här med alkohol. Det är egentligen helt tabu, det är ju som att äta sockerbitar, men ett glas torrt vin någon gång det kan man ju unna sig. Ta en extra promenad för att förebygga.
Att äta som en nyfödd baby är en annan sak. Var fjärde timma med gärna något mellanmål det är nästan A och O. Det gör vi. Det har dessutom haft den allra bästa effekten på min kära make som har gått ner över 20 kilo i vikt under de 12 åren som jag varit diabetiker. Detta enbart på sunt ätande och ätande på regelbundna tider. Det är ju en bonus, som inte jag kan skryta med, men det är ju bra för honom, som var överviktig. Man har ju lite lättare att se till och sköta sin diabetes om man är lite pedant och lite petig, vilket jag är.
Var inte rädd om du är i farozonen och kan få diabetes. Man kan leva med det och man kan lära sig att sköta den på bästa möjliga sätt för att slippa biverkningar. Men mycket beror på dig själv som individ och din egen motivation för att hålla dig så bra som det bara går. Insulinsprutorna blir en vana och man känner dem inte längre. Det är som de ingår i måltiden, liksom också i morgon- och kvällsrutinerna. Många är ju rädda för sprutor, men det är faktiskt inget att oroa sig för. Man lär sig att hantera dem efter några dagar. Jag hade ju tidigare rutin med att ge mig själv sprutor, eftersom jag tar mina egna sprutor för min reumatism.
Tyvärr är det ju så att det är flera sjukdomar som ligger i riskzonen om man är drabbad av reumatism, t.ex. mer än diabetes så är det astma, sköldkörtelproblem, eksem och hjärt- kärlsjukdomar. Det ligger så att säga i generna och alla mina syskon har något av dessa problem och också ibland flera av dem som jag. Men som sagt, man får lära sig leva med det och göra det bästa av situationen. Det går ju inte att deppa och sätta sig någonstans och tycka synd om sig själv. Det hjälper definitivt inte. Utan lev här och nu och njut av livet istället. Det blir vi påminda om varje dag, att det är kort det liv vi fått.
Så omigen, njut av livet och ta tillvara på det, för det gör du allra bäst själv och tillsammans med din partner som förhoppningsvis har samma inställning. Är han frisk kan han ju också peppa dig mera och ni kan njuta tillsammans.

SmileyCentral.com

1M

Etiketter: ,

2 kommentarer till “Diabetes är en annan stor folksjukdom…!”

  1. Freedomtravel skriver:

    Trist med sjukdomar, men om man väl har de har man ju inga andra val än att leva med dem, och välja hur man hanterar det. Jag har en ganska besvärlig migrän och måste också tänka på en massa saker för att hålla den någorlunda i schack: äta regelbundet, sova regelbundet och lagom länge, träna fysiskt – men inte förhårt, inte dricka för mycket alkohol, inte stressa… ja, ibland lyckas man ju inte perfekt med allt, och ibland får jag migrän ändå… Men det är ju bara att göra det bästa av situationen!

  2. 3M skriver:

    Tack för dina synpunkter. Kul att någon hör av sig och också delger andra sina problem. Jag hade svår migrän som ung, men fick hjälp och har sluppit den länge nu. Tack och lov, det var fruktansvärt jobbigt. Nästan värst för anhöriga som faktiskt måste ta sin del, med att vara tysta och förstå att man vill ha mörkt och tyst. Men alla har vi våra problem, det gäller att lära sig leva med dem och stå ut. Det finns ju så många glädjeämnen som lindrar,vilket kanske är tur för oss med krämpor.
    Sköt om dig och tack.
    M

Lämna en kommentar

Här skriver du ner de kommentarer, åsikter och synpunkter som du vill delge övriga läsare.