SmileyCentral.com

Det var ju som vi sa; nästan en hel roman och storyn fortsätter tyvärr. Det här med snarast möjligt visade sig närmare bestämt att bli 5 månader och ytterligare småfel uppenbarade sig tyvärr. Inga man inte kunde leva med, men irritationen växte. Framförallt på handhavandet av skadan. Det naturliga för oss var naturligtvis att höra av oss med jämna mellanrum till serviceverkstan och fråga hur det går med leveranstiden. Oftast fick vi ett svar som löd; ”vi har inte hört något, men det brukar ta 4-6 veckor med leveranserna”. De veckorna hade gått flera gånger om när vi började ilskna till, då hade vi kommit fram i oktober. Vi vågade inte åka några längre turer, med risk för att det skulle hända något mera med sprickorna i golvet, och kanske orsaka framtida problem med fuktskador som följd. Det blev att ställa in resan till Spanien som vi tänkt oss. Vi fortsatte att jaga Tumbo men fick alltid svävande svar. Då skrev vi till Dethleffs i Tyskland. Tur att vi behärska tyskan någorlunda sedan vår tid där. Vi skrev också till den ”nordiska” agenten. (Alltså mellanhanden i Danmark som vi inte någonsin förstått varför de sköter Sverige som har en betydligt större försäljning av Dethleffs både husbilar och husvagnar än Danmark. ) Från Danmark fick vi ingen som helst respons, inte heller från Tumbo som vi också hade skrivit till och meddelat att vi tagit kontakt med Dethleffs kundrelations-ansvarige på fabriken. Efter ett tag fick vi dock svar från Dethleffs som undersökte saken närmare och ville återkomma. Då meddelar de ett par dagar senare att beställningen på det nya duschgolvet hade kommit dem tillhanda först den 21 september 2011 och de beräknade att det skulle levereras i slutet av oktober direkt till Tumbo. Det skulle ta maximum 2 veckor med leveransen, så självklart hörde vi av oss till Tumbo igen, säkerligen för 15:e gången. Hade fortfarande inte kommit när vi började komma till slutet av november.

Då hörde vi av oss till Dethleffs igen och de menade att golvet skulle vara på plats och bad Tumbo kolla. Vi tog kontakt med Tumbo igen och de kollade och då fanns det hos dem och tid bokades upp för bytet. En total lista på garantiåtgärderna som skulle göras skickades också upp till både verkstaden och till VD-n på Tumbo som efter många påtryckningar och vädjan, äntligen hörde av sig.

Vi krävde en ursäkt, men den satt långt inne och allt skyllande på varandra, verkstaden, kommunikation, danske agenten, Dethleffs började bli irriterande. Vi hävdade att vi som konsument inte bryr oss om ifall de har dåliga kommunikationer mellan de olika mellanhänderna eller internt inom företaget. Vi bryr om oss bara om att få en fungerande husbil och valuta för de enorma pengar som vi lagt ner. Irritationen var total. Dessutom talar vi med ganska många andra husbilsägare som också var irriterade på dålig kommunikation och dålig service och framförallt på tomma löften om leveranstider och bortkomna reservdelar. Detta innebar att vi bestämde oss för att göra en ordentlig undersökning om hur det egentligen fungerar med service och åtaganden inom husbilsbranschen. Det skall bli ett nyårsprojekt som vi kommer att rapportera till er. Vi kommer också att utarbeta ett frågeformulär och skicka till andra husbilsägare för att verkligen gå till botten med alla dessa ofantligt stora problem.

Efter att ha hållit på och tjatat och bråkat med Tumbo fick vi äntligen i början av december tillbaka vår bil och hoppades då att alla problem skulle vara lösta och åtgärdade i enlighet med den lista vi i förväg hade skickat till verkstaden. Gällde ju också ett byte av solcellsregulator som inte fungerade tillfredsställande och som de sa de hade haft problem med och den skulle bytas ut. Tyvärr visade det sig att allt inte stod rätt till redan när vi inspekterade bilen efter golvbytet.

SmileyCentral.com
Vi gick runt i bilen för att kolla vad som åtgärdats och hur. Då upptäcker vi fyra skruvar som sticker ut, med den vassa änden, genom badrumsväggen in i sovrumsdelen. Bara tur att vi inte fastnade på dem när vi kollade inne i hörnskåpet hur tillbakamonteringen av väggarna blivit. Allmänt ramaskri på verkmästaren som höll på att fara i taket. Det var bara att vänta, när de så åtgärdade det och fick fylla i de uppkomna hålen med tätande trämassa. Vi orkade inte tjafsa längre och resultatet blev faktiskt någorlunda acceptabelt.

Så sen eftermiddag ställer vi så kosan hemåt igen i decembermörkret. Vi var trötta, mådde inte bra och tyckte att det blivit en segdragen historia allt detta elände. Vi bestämde oss för att inte åka hela vägen hem, det var mörkt och regnigt och vi stannade i Norsholm för övernattning. Tyvärr hade man stängt av strömmen på ställplatsen vid Göta Kanal, men vi trodde inte det skulle vara något problem, vi har ju övernattat utan ström förut och det har gått bra.

Kvällen försvann fort med matlagning och lite TV-tittande när plötsligt solcellsregulatorn började tjuta och varnade för strömfall. Kvällen var sen, så vi gick i säng och tänkte det kan inte vara någon fara, värmen gick på gasolen så det var nog OK. Morgonen kom och vi skulle göra oss i ordning för hemresan och gör de sedvanliga morgongöromålen, då plötsligt strömmen totalbryts och vattenpumpen fungerar inte. Kollar batterinivån som slagit ifrån pga. för låg nivå på batterierna. Det skall den göra när strömmen är för låg, så man inte står där och inte kan starta bilen. Vi startar bilen för att kolla om laddning fungerar som den skall. Verkar vara något fel på regulatorn så att den istället för att ladda drar ut batterierna. Ringer direkt till Tumbo, telefonsvarare som ber att vi skall skicka ett mail. Skickar ett mail och ber dem ringa oss och talar om att det är ett allvarligt problem med vår strömförsörjning och regulatorn. (Tur att vi har en Smartphone, som kan skicka mail.) De berättar då att de inte bytt regulatorn utan bara lagt om kablarna, (trots att de visste att den var dålig) och skulle sända oss en ny sådan snarast. Det tog en vecka innan vi fick oss den tillsänd. Vi fick själva ombesörja monteringen av den och sedan ombesörja en total mätning av elinstallationen.

Vi började undra vad som pågick, om felen aldrig skulle ta slut. Vi började ta slut och var riktigt ”heligt förbannade” på Tumbo och deras slarv, nonchalans och bristande kontroll. Ringde upp VD-n Jan igen och talade om vad som hänt och för första gången någonsin bad han om ursäkt utan att man var tvungen att be honom. Men vi hade kommit så långt, att nu förlät vi inte längre. Nu hade vi fått nog. Det skulle Dethleffs också få veta. Det skall inte passera helt smärtfritt utan få några följder.

Kan man lita på sin husbilsleverantör??? Det frågar vi oss efter detta. Nu har vi fått ett mail från den ansvarige på Dethleffs som återigen bett om svar från återförsäljaren, men ännu inte fått det och ber att få kommentera hela den här cirkusen efter helgerna. Låt oss se vad som kommer ut av det, men vi kommer aldrig mer att lita på någon, det är dock klart.

Undersökningen vi skall göra återkommer vi om så snart vi gjort det klart. Då hoppas vi att ni också deltar i den och ger ert ärliga svar på våra frågor om hur ni blivit behandlade.

Slutet gott? Vet vi inte än, men man skall ju aldrig sluta att hoppas.

Hoppas ni har det bättre. Nu skall vi försöka att använda husbilen i alla fall !

SmileyCentral.com

3M

Etiketter: , , ,

Lämna en kommentar

Här skriver du ner de kommentarer, åsikter och synpunkter som du vill delge övriga läsare.